Zoeken in deze blog

zondag 27 oktober 2019

#363: The Motors - Tenement Steps (1980)

Deze week los ik een belofte uit 2014 in. In blog #92 schreef ik over Bram Tchaikovsky's tijd "in de Britse punk/pub-rock-band The Motors (die in Nederland in 1978 een klein hitje scoorden, maar daarover een andere keer meer)". In dit blog dan eindelijk meer over The Motors!

Nick Garvey (gitaar, zang) en Andy McMaster (bas, toetsen, zang) kenden elkaar van de pub-rock band Ducks Deluxe en vormden in 1977 The Motors (na een paar bezettingswisselingen) met drummer Ricky Slaughter (drums) en Bram Tchaikovsky (gitaar, zang). 

Hun eerste album (toepasselijk "1" genaamd) leverde in de UK direct een hit op: Dancing The Night Away. Op hun tweede album (Approved By The Motors) zijn de songs wat melodieuzer en toegankelijker. Met hun UK-hit Forget About You gaan ze daar wat mij betreft iets te ver in, maar met Airport raken ze precies de goede snaar en scoren ze een grote hit (in Nederland reikt het nummer tot plaats 28). 

Airport had ik wel meegekregen, maar echt op mijn radar kwamen The Motors pas met hun derde album, Tenement Steps, die gestoken is in een opvallende hoes waarvan de hoeken zijn afgesneden. De groep bestond toen alleen nog uit Garvey en McMaster en toetsen kregen een veel belangrijkere rol. 

Dit concept werkt niet heel goed in fanatieke, uptempo songs als Modern ManSlum People en Nightmare Zero. Hier had de aanpak van de eerste twee albums beter bij de nummers gepast.

Er zijn echter ook tracks waarin het wel goed werkt zoals in het mid-tempo Love And Loneliness dat een kleine hit in de UK opleverde. Ook gelijkaardige nummers als That's What John Said en Here Comes The Hustler luisteren heerlijk weg.

Het beste resultaat boeken The Motors wat mij betreft in de twee orkestrale en licht-bombastische nummers: Metropolis en titelnummer Tenement Steps. Zwiepende synthesizers, sterke melodieën en zanglijnen, heerlijke koortjes en veel dynamiek maken dit tot twee van mijn favoriete nummers aller tijden.

Heel verheugd was ik dan ook in 2015 toen Virgin Records sub-label Caroline Records een prachtige box uitbracht (The Virgin Years) met daarop alle drie de LP's plus single-versies, b-kanten, re-mixen en live opnamen. 

© 2019 TTZL


Facebook (fan pagina): The Motors
Wikipedia EN: The Motors
Wikipedia NL: The Motors

YouTube: Love And Loneliness
YouTube: Metropolis
YouTube: Modern Man
YouTube: That's What John Said
YouTube: Tenement Steps
YouTube: Slum People
YouTube: Here Comes The Hustler
YouTube: Nightmare Zero

YouTube: Dancing The Night Away
YouTube: Airport [clip]
YouTube: Forget About You [clip]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten