Zoeken in deze blog

zondag 3 november 2019

#364: Dave Grohl - Play (2018)

Play van Dave Grohl is een intrigerend werk van een fascinerende muzikant. Grohl werd na het uiteenvallen van de punkband Scream de drummer van Nirvana, die toen bezig waren met de opvolger van hun debuutelpee Bleach. Die opvolger was Nevermind en de rest van het Nirvana-verhaal veronderstel ik als bekend.

Na de dood van Kurt Cobain hield Nirvana op te bestaan en na een goed jaar kwam in juli 1995 het eerste album van zijn nieuwe band Foo Fighters uit. Alhoewel, eigenlijk was dit helemaal geen band-album, maar een professioneel gemixte versie van zijn demo-tape uit oktober 1994 waarop Grohl zelf alles heeft ingespeeld. Grohl is namelijk multi-instrumentalist en speelt naast drums ook gitaar, basgitaar en toetsen.

Op Play heeft Grohl het kunstje van die demo-tape herhaald door een instrumentale compositie van ongeveer 23 minuten geheel in zijn eentje te spelen. De inspiratie kreeg hij van de muzieklessen die zijn dochters en hun vrienden volgden. Play is dan ook een ode aan het spelen van muziek. Dit komt ook naar voren in de korte documentaire die vooraf gaat aan het muziekstuk op de daaraan gewijde website.

Na de documentaire (die je eventueel kunt overslaan door op 'Jump To Performance' te klikken) start de weergave van Play. Het is een werkstuk waarin orkestrale stukken zitten, rustige passages, (hard)rock en experimentele fragmenten en lyrische momenten. Ook lijkt het nummer te herstarten na een minuut of elf. De visuele presentatie is ook geweldig gedaan omdat je tegelijk een stuk of zeven keer Dave Grohl in de studio bezig ziet met het inspelen van Play. Intrigerend en zeer geschikt voor herhaald kijken en luisteren.

Naast de website is het nummer ook verkrijgbaar als download (voor nog geen twee euro!) en als (éénzijdige) LP. Die LP heeft als voordeel dat deze een prachtige klaphoes heeft (zie foto) en dat op de niet bespeelde kant het 'East West Overhead Floor Plan' is ge-etst en dat ziet er prachtig uit (zie foto). 

© 2019 TTZL


Officiële website: Foo Fighters 
Wikipedia EN: Dave Grohl
Wikipedia NL: Dave Grohl

YouTube: Play (documentaire + uitvoering)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten