Zoeken in deze blog

zondag 24 november 2019

#367: Emerson, Lake & Palmer - Peter Gunn (1981)

Peter Gunn was een misdaadserie die drie seizoenen heeft gelopen van 1958-1961. Meer dan de TV-serie is de muziek blijven hangen in het collectieve geheugen. Het soundtrack-album The Music From Peter Gunn was in 1959 zelfs het allereerste album dat een Grammy Award for Album of the Year kreeg.

Vooral het originele Peter Gunn 'theme' uit 1959 wordt nog steeds door velen gekend. Binnen de muziek van Henri Mancini voor de TV-serie is het nummer eigenlijk een buitenbeentje. Waar de rest van de soundtrack jazz-geöriënteerd is, daar heeft Peter Gunn meer rock & roll-invloeden. Gitarist Duane Eddy was er snel bij om een eigen versie van Peter Gunn op te nemen en was daar ook zeer succesvol mee.

Mancini liet in 1965 met de latin versie Señor Peter Gunn horen dat het nummer zich voor meerdere arrangementen leent. Ook het nieuwe Peter Gunn arrangement voor de speelfilm is hier een voorbeeld van. Voor Sarah Vaugh werd er een tekst geschreven en zo geeft haar versie weer een hele nieuwe kijk op het nummer Peter Gunn.

Ook in de decennia daarna verschenen nog regelmatig nieuwe versies van het nummer. Zo nam de Braziliaande duizendpoot Eumir Deodato een versie van Peter Gunn op waarin het nummer wordt getransformeerd tot dansmuziek. En ook een heel succesvolle versie van Peter Gunn is die van Art Of Noise samen met Duane Eddy uit 1986 (met een hele leuke videoclip).

De cover die mij echter het meeste bevalt is die van Emerson, Lake & Palmer (ook wel ELP) uit 1979. De hoogtijdagen van de band lagen als een tijdje achter ze toen ze het live album In Concert (opgenomen in 1977 en 1978) uitbrachten. De concertopener Introductory Fanfare/Peter Gunn werd op single uitgebracht, met de ELP-klassieker Knife Edge op de b-kant. Tot ieders verrassing werd dit een grote hit en stond ELP ineens weer vol in de schijnwerpers. Ook het album profiteerde natuurlijk van het succes van de single. In 1993 kwam er een uitgebreide en geremasterde versie van het album uit onder de titel Works Live.

© 2019 TTZL


Officiële website: Emerson, Lake & Palmer / ELP Facebook site
Officiële websites: Keith Emerson / Greg Lake / Carl Palmer
Wikipedia EN: Emerson, Lake & Palmer
Wikipedia NL: Emerson, Lake & Palmer

YouTube: Peter Gunn [Henri Mancini, 1959]
YouTube: Peter Gunn [Duane Eddy, 1959]
YouTube: Señor Peter Gunn [Henri Mancini, 1965]
YouTube: Peter Gunn [Sarah Vaugh, met tekst, 1965]
YouTube: Peter Gunn [Henry Mancini, nieuw arrangement, 1967]
YouTube: Peter Gunn [Deodato, 1976]
YouTube: Peter Gunn [Emerson, Lake & Palmer, 1979]
YouTube: Knife Edge [Emerson, Lake & Palmer, 1979]
YouTube: Peter Gunn [The Art Of Noise with Duane Eddy, 1986, video]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten