Zoeken in deze blog

zondag 1 december 2019

#368: VA - Artificial Intelligence (1992) / Artificial Intelligence II (1994)

Warp Records werd in 1989 opgericht in Sheffield (UK) door twee werknemers van een platenwinkel (Steve Beckett en Rob Mitchell) en producer Robert Gordon. Al snel zou de naam Warp synoniem staan voor techno die meer gemaakt was om naar te luisteren dan om op te dansen, soms ook wel intelligent dance music genoemd.

De eerste uitgave van het label was Track With No Name van Forgemasters (de band van Robert Gordon) in een oplage van 500 stuks. Deze 12" werd gevolgd door Dextrous van Nightmares On Wax en deze verkocht al 30.000 kopieën. Het succes zette door en de vijfde single die werd uitbracht was LFO van LFO en daarvan werden 130.000 stuks verkocht waarmee het een echte hit werd (nummer 12 in de Engelse hitlijst).

Onder de naam Artificial Intelligence bracht het label vanaf 1992 een serie singles en albums uit met experimentele elektronische muziek. Tracks van die uitgaven zijn samengebracht op verzamelaars met dezelfde titel en die vormen samen een heel fraaie introductie tot het genre.

Op de eerste Artificial Intelligence staat eigenlijk geen enkele mindere track. Van begin tot eind is het genieten met nummers als Polygon Window van The Dice Man (aka Aphex Twin), Crystal en The Egg van Autechre, Telephone 529 van B12, The Clan van I.A.O. (aka Black Dog) en Loving You Live van Dr Alex Paterson (van The Orb).

Artificial Intelligence II is over de gehele linie nog wat experimenteler dan deel één, maar zeker de moeite waard. Het album opent met Release To The System (Beaumont Hannant Remix) van Mark Franklin en Selinite van The Higher Intelligence Agency. Leuke tracks, maar verderop het album leggen nummers als Arcadian van Link, Scriptures van B12, Symmetry van Speedy J en Parasight van Balil de lat nog wat hoger.

Dit zijn twee compilatie-albums die een mooie dwarsdoorsnede van techno c.q. intelligent dance music anno begin jaren negentig geven (en voor een paar euro kun je ze tweedehands oppikken op Discogs).

© 2019 TTZL


Officiële website: Warp
Wikipedia EN: Warp

YouTube: Track With No Name [Forgemasters]
YouTube: Dextrous [Nightmares On Wax]
YouTube: LFO [LFO]

YouTube: Polygon Window [The Dice Man]
YouTube: Crystal [Autechre]
YouTube: The Egg [Autechre]
YouTube: Telephone 529 [B12]
YouTube: The Clan [I.A.O.]
YouTube: Loving You Live van [Dr Alex Paterson]

YouTube: Release To The System (Beaumont Hannant Remix) [Mark Franklin]
YouTube: Selinite [The Higher Intelligence Agency]
YouTube: Arcadian [Link]
YouTube: Scriptures [B12]
YouTube: Symmetry [Speedy J]
YouTube: Parasight [Balil] 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten