Zoeken in deze blog

zondag 8 december 2019

#369: VA - Sgt. Pepper Knew My Father (1988)

Het Engelse muziekblad NME (New Musical Express) bracht in 1988 een album uit om geld in te zamelen voor Childline, het Engelse equivalent van de Kindertelefoon.

Op dat moment was het net twintig jaar geleden dat Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles verscheen. Een album waarop contemporaine artiesten het album track-voor-track coveren lijkt daarom geen gekke gedachte. Dat is het echter wél als je weet dat NME het Sgt. Pepper album geen plaatsje gunde in hun 100 Best Albums Of All Time lijst (van 1985) en die omissie vurig verdedigde. Dat de keuze toch op dit album viel in 1988 zal er wellicht mee te maken hebben gehad dat er zoveel mogelijk geld voor Childline moest worden opgehaald.

Het album verscheen op LP en is tot nu toe niet heruitgebracht op CD. De reden daarvoor is waarschijnlijk dat het gewoon niet zo'n geweldig album is geworden, ondanks dat er flink wat grote namen van die tijd op staan.  

Een hip hop versie van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band door Three Wize Men opent het album en dat valt niet mee. Het nummer ademt alles wat muzikaal fout was aan de jaren 80. Ook het gelikte With A Little Help From My Friends door Wet Wet Wet kan niet bekoren (maar werd wel een nummer 1 hit in Engeland). 

De hoekige poppy versie van Fixing A Hole door Hue & Cry is al een stuk beter, maar het zijn vooral de artiesten uit de alternatieve hoek die goed voor de dag komen. She's Leaving Home door singer-songwriter en activist Billy Bragg with Cara Tivey is mooi door de simpele, ingetogen uitvoering. Frank Sidebottom's Being For The Benefit Of Mr. Kite doet de mondhoeken krullen door de tongue-in-cheek uitvoering en het feit dat het maffe einde van kant 2 van het originele album hier aan het einde van kant 1 staat (waarna iemand roept: "What do you think you're doing? That's on the other side, stupid!").

Kant 2 opent met de beste cover, Within You Without You door Sonic Youth. Ze hebben hierin de sitar vervangen door gitaar-feedback en dat werkt erg goed. The Triffids vind ik normaal gesproken een prima band, maar hun rommelige versie van Good Morning Good Morning stelt teleur. The Fall sluit het album af en alhoewel de band van de onlangs overleden Mark E. Smith zeker niet iedereen kan bekoren stelt A Day In The Life zeker de liefhebbers van de band niet teleur. Toch lijkt het alsof er nog meer in had gezeten en Mark er niet zijn hele ziel en zaligheid in legt (maar goed, dat was bij Mark E. Smith altijd moeilijk te peilen). 

Sgt. Pepper Knew My Father is daarmee een leuk tijdsbeeld, maar zeker geen essentiële uitgave geworden.

© 2019 TTZL


Officiële website: New Musical Express (NME)
Wikipedia EN: New Musical Express (NME)

YouTube: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band [Three Wize Men]
YouTube: With A Little Help From My Friends [Wet Wet Wet]
YouTube: Fixing A Hole [Hue & Cry]
YouTube: She's Leaving Home [Billy Bragg with Cara Tivey]
YouTube: Being For The Benefit Of Mr. Kite [Frank Sidebottom]
YouTube: Within You Without You [Sonic Youth]
YouTube: Good Morning Good Morning [The Triffids]
YouTube: A Day In The Life [The Fall]

YouTube: Einde van 'A Day In The Life' [The Beatles]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten