Zoeken in deze blog

zondag 10 november 2019

#365: Gamma - Gamma 1 (1979)

Ronnie Montrose (1947-2012) was één van de beste hardrock-gitaristen uit de VS. Hij is echter niet erg bekend bij het grote publiek, ondanks dat hij speelde op albums van artiesten als Van MorrisonHerbie HancockBoz ScaggsEdgar WinterGary WrightThe Neville Brothers en Sammy Hagar. Hij is met het debuutalbum (uit 1973) van zijn groep Montrose ook verantwoordelijk voor het beste Amerikaanse antwoord op de Britse hardrock-invasie.

Na het uiteenvallen van de band maakte Ronnie Montrose een instrumentaal solo-album (Open Fire) waarop hij rock, jazz, blues en akoestische elementen combineert. Hierna was hij weer klaar voor 'rock met vocalen' en formeerde hij de band Gamma, met  onder andere Davey Pattison op zang. De band maakt melodieuze hardrock met een progrock randje waarin gitaar en toetsen een even grote rol spelen. 

Hun debuutalbum Gamma 1 opent met Thunder And Lightning waarin een sterk intro, vet gitaarwerk, krachtig gezongen coupletten en een heerlijk refrein direct de toon zetten. I'm Alive is een voorbode van de jaren tachtig sound (inclusief vocoder) die later bij veel bands te horen zou zijn, waarna met Razor King het eerste hoogtepunt van het album volgt. Het nummer kent veel afwisseling, heeft heerlijk drumwerk, goede gitaarriffs en -solo's ondersteund door functionele synthesizers en Pattison zingt geweldig. No Tears sluit kant A vervolgens prima af.

Kant B start met twee nummers die in elkaar overlopen: Solar Heat/Ready For Action. Het eerste is een instrumentale track waarin gitaar en toetsen mooi samenwerken en die track wordt gevolgd door het snelste/hardste nummer van het album. Na dit sterke begin volgt goede ballad Wish I Was waarna kant B wordt afgesloten door de tour-de-force Fight To The Finish, dat net als Razor King lekker afwisselend is en alle elementen van het Gamma-geluid laat horen. Een tweede hoogtepunt van een sterk album.

Na Gamma 1 volgden nog goede twee albums: Gamma 2 uit 1980 (met o.a. als Four Horsemen en Mayday) en Gamma 3 uit 1982 (met o.a. Moving Violation en Mobile Devotion). In 2000 zou Gamma een comeback maken met Gamma 4 en alhoewel het een prima album is heeft het niet de brille van de eerste drie albums waarvan ik de mooi geremasterde versies nog regelmatig uit de kast haal.

© 2019 TTZL


Officiële website: Ronnie Montrose 
Wikipedia EN: Gamma

YouTube: Thunder And Lightning
YouTube: I'm Alive
YouTube: Razor King
YouTube: No Tears
YouTube: Solar Heat/Ready For Action
YouTube: Wish I Was
YouTube: Fight To The Finish

YouTube: Four Horsemen
YouTube: Mayday
YouTube: Moving Violation
YouTube: Mobile Devotion

Geen opmerkingen:

Een reactie posten