Zoeken in deze blog

zaterdag 16 november 2019

#366: Mooon - Safari (2019)

Een jaar of zeven geleden moesten de broers De Jong uit Aarle-Rixtel, tijdens een verbouwing in het ouderlijk huis, tijdelijk in de schuur wonen en daar vonden daar ze de platencollectie van hun vader. 

Er ging een wereld voor ze open en dat inspireerde ze om zelf ook muziek te gaan maken. Sindsdien vormen Tom (bas) en Gijs (drums) samen met hun neef Timo van Lierop (gitaar) MooonDe muziek verraad een voorliefde voor de zestiger jaren en ze maken dan ook in hun eigen woorden "garagerock met een psychedelisch randje en surfie invloeden".

Mooon's tweede album Safari (na Mooon's Brew uit 2017) werd onder mijn aandacht gebracht door Kees van platenzaak Fame in Amsterdam. Het eerste album ken ik (nog) niet, maar in interviews geeft de band aan dat Safari anders is dan het debuut. Dit is een conceptplaat over een survivaltocht in de natuur, compleet met terugkerende thema's en nummers die in elkaar overlopen. 

Het eerste album verscheen bij het Nederlandse Excelsior Records, maar om deze plaat te maken tekende de band bij het Spaanse Bickerton Records. ,,De muziek is voor ons het belangrijkst. We hadden ook bij onze oude platenmaatschappij kunnen blijven om meer succes te krijgen met onze oude sound, maar wij wilden graag deze plaat maken. Geld is secundair." zeggen ze.
Bij eerste beluistering maakte het album veel indruk op mij. Voor de zekerheid heb ik nog even op de hoes nagekeken of er echt 2019 op stond en geen 1967. 

Opener Safari (Intro) heeft een wat lome tred en lokt je als een Rattenvanger van Hamelen het album in. Leaving Town verhoogt het tempo aanzienlijk en dat wordt vastgehouden in het mooie All By Myself. Na drie nummers dringen onvermijdelijk vergelijkingen met The Byrds en The Kinks zich op en met het geluid van de sitar in Nature's Play komen ook flarden The Beatles naar voren. 

Het tweeluik Entering The Animal Kingdom / Es Uno Junto deed mij dan weer denken aan het vroege werk van Santana. Pareltjes als Another State Of Mind, The Sun en Odyssey And Me hebben elementen in zich van de muziek zoals die gemaakt werd door bijvoorbeeld The Doors, The Pretty Things en The 13th Floor Elevators of The Rolling Stones in hun psychedelische jaren (zie blog #15).

Eigenlijk zijn al die vergelijkingen niet eerlijk, want al heeft Mooon heel veel respect voor het authentieke geluid van de jaren zestig, ze hebben echt een eigen geluid en zijn veel meer dan een "sixties tribute bandje". The Escape, I'm Coming Home en Safari (Outro) ronden de plaat mooi af, maar het beste luister je het album in zijn geheel (zoals albums ooit bedoeld waren). Deze jongens verdienen onze steun, dus koop die LP of CD!

© 2019 TTZL


Officiële website: Mooon 
Officiële Facebook: Mooon 
Officiële YouTube: Mooon

YouTube: Safari [album]

YouTube: Safari (Intro)
YouTube: Leaving Town
YouTube: All By Myself
YouTube: Nature's Play
YouTube: Entering The Animal Kingdom
YouTube: Es Uno Junto
YouTube: Another State Of Mind
YouTube: The Sun
YouTube: Odyssey And Me
YouTube: The Escape
YouTube: I'm Coming Home
YouTube: Safari (Outro)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten