Zoeken in deze blog

zondag 17 februari 2013

#15: The Rolling Stones – Their Satanic Majesties Request (1967)

Tot aan het album Their Satanic Majesties Request uit 1967 werden er in de UK en de US verschillende versies uitgebracht van de albums van The Rolling Stones. Nummers van verschillende albums, EP’s en singles werden tot nieuwe albums gesmeed door de Amerikaanse platenmaatschappij. Een enkele keer stond daar ook een nummer op dat dan weer op een later UK-album verscheen. Vanaf Their Satanic Majesties Request verscheen er in de UK en de US dezelfde versie een album.

Their Satanic Majesties Request is een apart album in het oeuvre van The Rolling Stones. Het is geen rhythm & blues en het is geen rock ’n roll. Het staat bol van de psychedelische invloeden, er wordt gebruikt gemaakt van Afrikaanse percussie en een strijkorkest en de mellotron is te horen.

Gedurende de lange opnamesessies (ca. acht maanden) waren diverse groepsleden onder de invloed van (psychedelische) drugs. Daarbij verliepen de sessies nogal chaotisch. Het was iedere dag een verrassing wie er kwam opdagen en als ze kwamen opdagen namen meerdere bandleden talloze vrienden mee naar de studio. Op een gegeven moment gooide producer Andrew Oldham daarom de handdoek in de ring en werd dit het enige zelfgeproduceerde album van The Rolling Stones.

Dat dit geen succes werd blijkt wel uit de volgende quote van Mick Jagger: “There's a lot of rubbish on Satanic Majesties. Just too much time on our hands, too many drugs, no producer to tell us, "Enough already, thank you very much, now can we get just get on with this song?" Anyone let loose in the studio will produce stuff like that. There was simply too much hanging around. It's like believing everything you do is great and not having any editing.”

Dit heeft geleid tot mislukte experimenten als de acht minuten durende psychedelische jam Sing This All Together (See What Happens), het gefragmenteerde On With The Show en de tweede, stuurloze helft van het nummer Gomper.

Maar er staan ook een aantal sterke tracks op het album waarvan de meest bekende waarschijnlijk She’s A Rainbow is. Een prachtige pianopartij en strijkers ondersteunen een prima op dreef zijnde Mick Jagger. Samen met 2000 Light Years From Home overigens de enige nummers van het album die live zijn uitgevoerd. Citadel wordt voortgestuwd door één van weinige gitaar-riffs op het album en het door bassist Bill Wyman geschreven én gezongen (een unicum!) In Another Land zijn ook prima. Mijn persoonlijke favoriet is 2000 Man (waarvan ook een voortreffelijke cover is gemaakt door Kiss).

Tijdens de opnamesessies verscheen het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles en dit wordt soms het antwoord van The Rolling Stones op dat album genoemd (John Lennon en Paul McCartney verzorgen trouwens achtergrondvocalen op één nummer). Als geheel is het Stones-album echter veel minder geslaagd dan het Beatles-album, maar is wel een interessante anomalie in het Stones-universum.

En de titel? Dat is een verwijzing naar een tekst uit het Britse paspoort: “Her Britannic Majesty's Secretary of State Requests and Requires…”.

© 2013 TTZL


Officiële website: The Rolling Stones
Wikipedia EN: The Rolling Stones
Wikipedia NL: The Rolling Stones
Youtube: Gomper
Youtube: Citadel
Youtube: In Another Land
Youtube: 2000 Man

Geen opmerkingen:

Een reactie posten