Zoeken in deze blog

zaterdag 23 februari 2013

#16: Joe Jackson – Jumpin’ Jive (1981)


Joe Jackson is de nachtmerrie van alle muzikale hokjesdenkers en etiketteerders. Pasten zijn eerste twee pop/rock-albums (Look Sharp! En I’m The Man) nog in de toenmalige new wave stroming, op zijn derde album Beat Crazy kwam hij opeens met reggae-invloeden aanzetten. Later waaierde hij nog uit naar soundtracks (o.a. Mike’s Murder en Tucker), jazz (Body And Soul) en orkestrale/klassieke muziek (Will Power, Night Music, Heaven & Hell, Symphony No.1).

In 1981 verraste hij met zijn (vierde) album Jumpin’ Jive, gevuld met covers van Louis Jordan en Cab Calloway nummers uit de jaren 40. Hoewel het muzikaal ver verwijderd is van zijn eerdere werk heeft het album wel hetzelfde energieke karakter als zijn eerste drie albums. De muziek spat je huiskamer in en Joe Jackson is in vocale topvorm. Hij past schijnbaar moeiteloos per nummer de meest geschikte zangvorm toe. De echte uitblinkers zijn echter de blazers (alto en tenor sax, trompet en klarinet) die op de één of andere manier er in slagen het album authentiek te laten klinken, maar mét een eigentijds tintje.

Er staan heel snelle nummers op zoals How Long Must I Wait For You en Five Guys Named Moe, waarbij vooral de drum break in het eerstgenoemde nummer fantastisch is. Van de midtempo nummers vallen Is You Is Or Is You Ain’t My Baby en Tuxedo Junction op vanwege de prachtige arrangementen.

Verder staan er ook twee nummers op het album waarin het tempo omlaag gaat en die een verhalend karakter hebben: San Francisco Fan en What's The Use Of Getting Sober (When You're Gotta Get Drunk Again). Ook hiermee kan de band prima uit de voeten.

Al met al een heerlijk, sprankelend album met een prachtige retro-cover (van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn) welke doet denken aan de platenhoezen uit de tijd dat deze liedjes uitkwamen. Helaas is bij de geremasterde heruitgave van het album in 1998 gekozen voor een alternatieve hoes.

© 2013 TTZL


Officiële website: Joe Jackson
Wikipedia EN: Joe Jackson
Wikipedia NL: Joe Jackson
Youtube: Tuxedo Junction







Geen opmerkingen:

Een reactie posten