Zoeken in deze blog

zondag 26 november 2023

#576: WAR - The Music Band (1979) / TMB 2 (1979) / TMB Live (1979) / The Best Of TMB (1982) / TMB Jazz (1983)

Bijna tien jaar geleden (in blog #59) schreef ik al eens over de Amerikaanse band WAR die een intrigerende mix van funksoul en rock spelen. In de eerste helft van de jaren zeventig maakten ze een vijftal klassieke albums voordat de klad er een beetje in kwam. 

Na hun overstap van United Artists Records naar MCA Records brachten ze eerst het album Galaxy (1977) uit en daarna in 1978 de soundtrack voor de film Youngblood. Geen slechte albums, maar ook niet memorabel en zeker stap terug ten opzichte van eerder werk. 

In een poging het tij te keren startten ze in 1979 met het project onder de naam 'The Music Band'. Kort werd overwogen om de naam WAR te vervangen door die nieuwe term, maar er werd voor gekozen om het de titel te laten worden van het nieuwe album. Gelukkig maar, want de naam WAR werd bewust gekozen in een tijd dat Amerika werd overspoeld door anti-Vietnamoorlog sentimenten. WAR bracht in die vroege jaren zeventig een boodschap van broederschap en harmonie terwijl zij zich in hun teksten uitspraken tegen racisme, honger, bendes, misdaden en bendeoorlogen.

Tegen die achtergrond is het lastig luisteren naar het album The Music Band uit 1979. Voor het eerst waren er wisselingen geweest in de bandsamenstelling en de nieuwe koers bleek een soort jazzy disco te zijn van het ultra lichte soort. Opener The Music Band belooft al niet veel goeds, tussendoor is eigenlijk alleen Millionaire de moeite waard en de reggae-achtige afsluiter All Around The World laat je met een gevoel achter van 'waar heb ik naar zitten luisteren?'.

Op The Music Band 2 (ook uit 1979) wordt het niet beter. De eerste single Don't Take It Away gaat nog wel, maar de rest is gewoon niet interessant genoeg en de nieuwe, instrumentale versie van The World Is A Ghetto doet vergeten hoe goed het origineel uit 1972 is.

Op The Music Band Live (uit 1980) staan klassieke songs van de eerste vijf albums, beïnvloed door de nieuw ingeslagen richting. Helaas verzuipen ook deze nummers op die manier en is de uitvoering ongeïnspireerd te noemen.
Hierna vertrok de band alweer bij MCA Records. Die maatschappij probeerde de kosten nog wat te dekken door in 1982 de verzamelaar The Best Of The Music Band uit te brengen en in 1983 een album met restmateriaal van de opnamen van de eerste twee albums, onder de titel The Music Band Jazz.  

Het is veelzeggend dat de albums TMB Live, The Best Of TMB en TMB Jazz helemaal niet vermeld staan in de discografie van de band op hun eigen website (er staat alleen een korte vermelding in de biografie). Ook op streaming platforms is alleen een album waarop zowel TMB als TMB 2 staan te vinden. Ook daar schitteren de andere drie albums door afwezigheid.

© 2023 TTZL

Officiële website: WAR
Wikipedia NL: WAR
Wikipedia EN: WAR

Geen opmerkingen:

Een reactie posten