Zoeken in deze blog

zondag 24 maart 2013

#20: Simple Minds - Sons And Fascination / Sister Feelings Call (1981)

Voordat Simple Minds in 1982 doorbrak met de single Promised You A Miracle van het album New Gold Dream (81-82-83-84) hadden ze sinds 1979 al vijf albums uitgebracht. Dit album was een keerpunt in de carrière van Simple Minds. Vanaf toen ging het commercieel gezien bergopwaarts, maar creatief gezien ging het de andere kant op. De vroege albums waren innovatief, schuwden experimenten niet en behoren tot het beste en interessantste dat de postpunk/new wave periode heeft opgeleverd (vergelijkbaar met de vroege albums van The Human League).

In 1981 verscheen het vierde studioalbum Sons And Fascination waarbij de eerste 10.000 exemplaren vergezeld gingen van de bonus-LP Sister Feelings Call (later werd deze LP ook los uitgebracht). 

Sons And Fascination start met twee krachtige nummers. In Trance As Mission knalt erin met een lekkere basriff die al snel ondersteund wordt door een hoekig drumpatroon. De bombast die de muziek van Simple Minds later steeds slechter te verteren maakt is hier wel aanwezig, maar doordat het niet overheersend is werkt het hier wel. Een breed synthesizertapijt en een mooi laag zingende Jim Kerr maken dit tot goede start van het album. Daarna volgt Sweat In Bullet dat ook met een intrigerende baslijn start, maar een meer uptempo nummer is met een lekker metalig klinkend gitaarriffje. Love Song was de eerste single van Simple Minds die aan ook buiten de UK aan de hitlijsten mocht snuffelen. 

Sister Feelings Call opent met het instrumentale Theme For Great Cities dat zowel qua titel als qua klank doet denken aan een mooie filmsoundtrack. Direct daarna volgt het prijsnummer van dit album, The American. Een mooie wisselwerking tussen gitaar- en synthesizerpartijen in combinatie met een inventief en meezingbaar refrein maken dit een topper. Wonderful In Young Life is het meest uptempo nummer van de twee albums en geeft het album halverwege de vaart die het nodig heeft. 

Sons And Fascination is als geheel net iets sterker dan Sister Feelings Call, maar beide albums behoren tot het beste dat Simple Minds hebben gemaakt. In 1986 werden beide albums samen op één CD uitgebracht, maar doordat er toen niet meer dan 74 minuten op een CD konden werden twee nummers weggelaten. Op de geremasterde uitgave uit 2002 staan wel alle nummers van beide albums. 

In 2012 kwam de box X5 uit waarop beide albums een eigen CD hebben met bonustracks (net als de andere vier albums). De box is nog op de kop te tikken voor ongeveer 20 euro (voorwaar geen slechte deal!!). 
(play.com) (simpleminds.com)


© 2013 TTZL


Officiële website: Simple Minds

Fan website: Simple Minds
Wikipedia EN: Simple Minds
Wikipedia NL: Simple Minds
Youtube: Promised You A Miracle
Youtube: In Trance As Mission
Youtube: Sweat In Bullet
Youtube: Love Song
Youtube: Theme For Great Cities
Youtube: The American
Youtube: Wonderful In Young Life

Geen opmerkingen:

Een reactie posten