Zoeken in deze blog

zondag 17 maart 2013

#19: Ivy Green - The Garageland EP (1984)


In 1978 komt de in kleine kring legendarische, naar zichzelf vernoemde debuut-LP van Ivy Green uit. De groep speelt dan al zo'n drie jaar simpele twee of drie akkoorden rock 'n' roll. Als in 1977 de punk vanuit Engeland doordringt in Nederland blijkt dit perfect bij Ivy Green te passen. Het grote platenlabel WEA is enthousiast over een demo en brengt hun debuutalbum uit. De LP verkoopt redelijk, maar is niet het door WEA gehoopte verkoopsucces en net zo snel als ze werden getekend worden ze ook weer gedumpt.

In de jaren daarna experimenteren ze met rock- en soulinvloeden en in 1984 komen ze met The Garageland EP. Het blijkt een wonderwel werkende combinatie van punk en garagerock met blazers als verrassingselement. De explosie van energie duurt net twaalf minuten, maar wat voor een twaalf minuten!

Kant A van de 7-inch single draait op 45 toeren en bevat het nummer Hamburger Heaven. Naast een strakke gitaarriff en eerder genoemde blazers valt hier vooral de bas in positieve zin op. Laag, sterk en erg aanwezig. 

Kant B draait op 33 toeren en telt vier nummers. Het eerste nummer, Distress, kent wat New Wave invloeden en in het daaropvolgende I'm Wild And What About You geven het gebruik van tamboerijn en Doors-achtig orgeltje een sixtiesgevoel. Het derde track is een anti-oorlogsnummer dat toepasselijk Strangelove is genoemd (naar de film van Stanley Kubrick 'Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb'). Kant B wordt afgesloten (om voor mij nog onopgehelderde redenen) door een fragment van Sunset In Paradise van Eddie Condon.

Al met al een fraai stukje Nederpophistorie dat tegenwoordig zelfs op CD te verkrijgen is via het Japanse re-releaselabel 1977 Records. De albums van Ivy Green zijn opnieuw uitgebracht met als bonustracks de losse singles en EP's.

© 2013 TTZL


Officiële website: Ivy Green

Wikipedia EN: -
Wikipedia NL: Ivy Green
Youtube: The Garageland EP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten