Zoeken in deze blog

zondag 31 maart 2013

#21: Terminator 2: Judgement Day (soundtrack composed by Brad Fiedel) (1991)


Er zijn van die momenten die in je geheugen gegrift staan. Het was in de nazomer van 1991 dat ik met mijn zwager even een actiefilmpje in de bioscoop wilde gaan pakken. De nieuwe Schwarzenegger draaide, Terminator 2: Judgement Day, die moest het maar worden

Zeven jaar eerder was The Terminator van regisseur James Cameron verschenen en dat was een klassieker in het actiegenre geworden. Een vervolg is vaak een slap aftreksel van het origineel, maar dat bleek in dit geval wel anders. Met rooie konen kwamen we uit de bioscoop na het zien van één van de beste actiefilms ooit gemaakt. Zelfs beter dan het eerste deel! In de film top 250 van de IMDb staat de film ook niet voor niets momenteel op plaats 36.

Tijdens het kijken naar een film realiseer je het je meestal niet zo, maar de muziek is een essentieel onderdeel van een film. De muziek die Brad Fiedel componeerde voor Terminator 2: Judgement Day ondersteunt en versterkt de beelden op een geweldige manier. Als je naar de soundtrack luistert roepen de klanken dan ook onmiddellijk weer beelden uit de film op.

Het krachtige Main Title (Terminator 2 Theme) opent de CD en de dreiging die hierin klinkt geeft al aan dat er heel wat te gebeuren staat. Lang hoeven we daar overigens niet op te wachten want in het volgende nummer, Sarah On The Run, wordt de achtervolging van onze heldin verklankt. 

De soundtrack bestaat niet alleen uit adrenaline opwekkende nummers als Escape From The Hospital (And T-1000), Helicopter Chase en Tanker Chase. Er staan ook rustige orkestrale stukken op als Desert Suite en Terminator Impaled. Het is juist de afwisseling, die ook de film kenmerkt, die goed werkt voor het album als geheel.

Los van de film is de muziek goed genoeg om op zichzelf genietbaar te zijn. Maar het kennen van de film geeft de muziek ongetwijfeld een meerwaarde. En waarom zou zo'n geweldige film niet willen kennen?

© 2013 TTZL


Officiële website: Terminator 2: Judgement Day

Fan website: James Cameron Fan Website
Wikipedia EN: Terminator 2: Judgement Day
Wikipedia NL: Terminator 2: Judgement Day
Youtube: Main Title (Terminator 2 Theme)
Youtube: Sarah On The Run

Geen opmerkingen:

Een reactie posten