Zoeken in deze blog

zondag 7 april 2013

#22: The Simpsons - The Simpsons Sing The Blues (1990)

De Amerikaanse tekenfilmserie The Simpsons behoeft geen nadere introductie. Sinds 1989 zijn Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggie al 24 seizoenen lang bij ons. Tijdens de opnamen van het tweede seizoen ontstond bij David Geffen (van Geffen Records) het idee om een album op te nemen, gebaseerd op The Simpsons. Dit werd The Simpsons Sing The Blues.

Het is geen soundtrackalbum want de nummers komen (bijna) niet voor in de TV-serie. Er staan zowel covers als originele nummers op en de titel dekt behoorlijk de lading, want alhoewel er niet alleen échte bluesnummers op staan ademt het hele album wel het 'bluesgevoel'. Het werd een instant verkoopsucces en behaalde in diverse landen de goud- of platinastatus.

Eén onvervalste bluesnummer op het album is Born Under A Bad Sign (een origineel van Albert Collins). Hierin wentelt Homer zich in zelfbeklag over zijn miserabele leven ("if it wasn't for bad luck, I wouldn't have no luck at all"). En omdat hij nu eigenlijk een blueszanger is geworden vraagt zich af wat een toepasselijke bluesnaam voor hem zou zijn: Muddy Simpson, Big Homer, T-Bone Homer, Blind Lemon Simpson, Blind Lemon Lime Homer, Blind Grapefruit Homer, Blind Strawberry Alarmclock Homer... 

Moanin' Lisa Blues is het enige nummer waarvan een klein deel gebruikt is in een TV-aflevering. Yeardley Smith zingt als Lisa Homer haar longen uit haar lijf. Verder klopt ook alles aan dit nummer, van de gitaar- en saxsolo tot aan het heerlijke orgeltje. Zelfs als je The Simpsons niet kent of niet leuk vindt is het nog geweldige track.

Zoals gezegd komen ook andere muziekstijlen voorbij. De rock 'n' roll van Chuck Berry horen we in School Day en stampende soul wordt vertegenwoordigd door Springfield Soul Stew (naar Memphis Soul Stew van King Curtis). 

Grote trekkers van het album zijn de twee singles Do The Bartman en Deep Deep Trouble waarvoor ook videoclips zijn gemaakt. In deze twee nummers komt met name HipHop en R&B aan bod. 

Wat vooral opvalt aan het album is de kwaliteit van de nummers en uitvoeringen en het spelplezier dat er vanaf spat. Zelden is er een novelty-album uitgebracht dat naast leuk ook zo goed was. In de keuze van de covers en de teksten van de originele nummers wordt ook het subversieve karakter van de TV-serie niet verloochend (ook Mr. Burns mag heerlijk mopperen in Look At All Those Idiots). Liefhebbers van The Simpsons doen zich te kort als ze dit album aan zich voorbij laten gaan (en niet-liefhebbers eigenlijk ook).

© 2013 TTZL


Officiële website: The Simpsons

Fan website: Simpsons Crazy
Wikipedia EN: The Simpsons
Wikipedia NL: The Simpsons
Youtube: Born Under A Bad Sign
Youtube: Moanin' Lisa Blues
Youtube: School Day
Youtube: Springfield Soul Stew
Youtube: Do The Bartman
Youtube: Deep Deep Trouble
Youtube: Look At All Those Idiots
Youtube: Born Under A Bad Sign (Albert Collins)
Youtube: School Day (Chuck Berry)
Youtube: Memphis Soul Stew (King Curtis)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten