Zoeken in deze blog

zondag 14 april 2013

#23: Supertramp - Crisis? What Crisis? (1975)

Het Britse Supertramp kende een stroeve start met twee albums (Supertramp uit 1970 en Indelibly Stamped uit 1971) die op zijn best 'redelijk' genoemd mogen worden. De albums verkochten niet best en op songschrijvers Rick Davies en Roger Hodgson na stapten alle leden van de groep op.

Beide overblijvers recruteerden toen drie nieuwe leden (Dougie Thomson, Bob Siebenberg en John Helliwell). Dit zou later de klassieke line-up van Supertramp blijken te zijn en een eerste proeve van bekwaamheid is het in 1974 verschenen Crime Of The Century. Dit album werd een groot succes en leverde de hitsingles Dreamer en Bloody Well Right op en één van de bekendste LP-tracks ooit: School. 

Platenmaatschappij A&M wilde graag snel een opvolger om het succes te continueren en direct na de tour voor Crime Of The Century werd begonnen aan de opnamen voor Crisis? What Crisis? Een probleem hierbij was dat Davies en Hodgson nog geen nieuwe songs hadden geschreven. Er waren nog wat nummers over van de 'Crime'-sessies, maar niet voldoende voor een album. Tijdens de opnamen werden daarom nog snel wat nieuwe songs geschreven. 

Het album opent met het geluid van de voetstappen van een man met op de achtergrond grotestadsgeluiden. Hij fluit een melodie en als na 33 seconden een auto claxoneert start het nummer Easy Does It* pas echt. De wordt voortgezet in en het blijkt een kort, lieflijk maar tegelijk krachtig liedje dat een mooie opener is voor het album.

Doordat daarna direct twee klassieke Supertramp songs volgen is de opening van het album zeer sterk (met als bijkomend nadeel dat het daarna alleen maar minder kan worden). 

Sister Moonshine* is een energieke, gitaargeoriënteerde song met een mooie mondharmonicasolo. Met name het vocale vuurwerk van Hodgson eist de aandacht op en in het refrein is er mooie vocale interactie tussen Hodgson en DaviesAin't Nobody But Me is een meer slepende, keyboardgeoriënteerde track met een 'bite' en met geweldige lead vocals van Rick Davies (hij kon natuurlijk niet achterblijven). Naar het eind van het nummer toe eisen de gitaar van Hodgson en de saxofoon van John Helliwell de aandacht op. Beide tracks kunnen zich moeiteloos meten met het beste van Supertramp. 

Op de rest van het album staan nog wel meer nummers die moeite meer dan waard zijn (Another Man's Woman, The Meaning), maar die zijn toch net iets minder dan de openers van het album of zet doen teveel denken aan een nummer van het vorige album (Lady, Poor Boy).


Het resultaat is een album dat onevenwichtiger is dan de kwalitatief betere albums ervoor (Crime Of The Century) en erna (Even In The Quietest Moments... uit 1977). Maar dat wil niet zeggen dat er niet genoeg te genieten is op Crisis? What Crisis?. Sterker nog, de meeste bands zouden een moord doen voor een album van dit niveau.

© 2013 TTZL


Officiële website: 
Supertramp
Wikipedia EN: Supertramp
Wikipedia NL: Supertramp
Wat.TV: Dreamer
Youtube: Bloody Well Right
Youtube: School
Youtube: Easy Does It*
Youtube: Sister Moonshine*
Youtube: Ain't Nobody But Me
Youtube: Another Man's Woman
Youtube: The Meaning
Youtube: Lady
Youtube: Poor Boy

* solo live-versie van Rodger Hodgson 
(Supertramp studioversie niet voorhanden)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten