Zoeken in deze blog

zondag 28 april 2013

#25: Peter Gabriel - Peter Gabriel (1980)

In augustus 1975 kondigde Peter Gabriel zijn vertrek uit Genesis aan en begon hij aan een artistiek en commercieel succesvolle solocarrière. Zijn eerste album verscheen in 1977, gevolgd door een tweede in 1978. Beide hebben als titel "Peter Gabriel" om op die manier 'een merk en een product met een eigen identiteit te creëren'. Ook het derde en vierde album hebben dezelfde titel. Om ze van elkaar te onderscheiden gebruiken pers en publiek al snel een nummering ('Peter Gabriel 3') of een verwijzing naar de hoesfoto (respectievelijk 'Car', 'Scratch', 'Melt' en 'Security').

Alhoewel het eerste en tweede album al van een hoog niveau waren, bereikte Peter Gabriel met zijn derde album pas echt zijn artistieke hoogtepunt. Een keur aan talentvolle bekende en minder bekende musici helpen hem hierbij. Commercieel werd het ook een succes (#1 in de UK), maar er zijn latere albums van hem die nog hogere verkoopcijfers haalden. 

Het album opent met Intruder waarin een insluiper vertelt hoe hij te werk gaat. Hij geniet als hij weet dat de bewoner zich er van bewust is dat hij in huis is. De muziek past perfect bij de tekst doordat deze een griezelige atmosfeer weet op te roepen. De synthesizerpartijen en de subtiele geluidseffecten worden hierbij ondersteund door een stuwende drumpartij die onmiskenbaar afkomstig is van oud-Genesis kameraad Phil Collins.

Die laatste is ook aanwezig in de tweede track, No Self-Control. Een afwisselend tempo, mooi percussiewerk van Morris Pert en achtergrondvocalen van Kate Bush stuwen dit nummer naar grote hoogte.  

In Not One Of Us speelt King Crimson's Robert Fripp een gitaarpartij en het drum- en percussiewerk van Jerry Marotta is werkelijk fenomenaal. De tekst gaat over uitsluiting en je zou denken dat Geert Wilders al in 1980 bekend was... (You may look like we do / Talk like we do / But you know how it is / 
You're not one of us)

De singles van het album werden geen grote hits (met uitzondering van de UK waar Games Without Frontiers tot #4 reikte), maar met Biko heeft Peter Gabriel wel een absolute klassieker geschreven. Het kickstartte de interesse van Peter Gabriel in de mensenrechtenbeweging en gaf aandacht aan de misstand 'apartheid' in het algemeen en aan de zaak van Steve Biko in het bijzonder.

Curieus is dat 'Melt' door Peter Gabriel ook werd uitgebracht in een Duitse versie: Ein Deutsches Album. Ook zijn daaropvolgende album 'Security' kwam uit als Deutsches Album. En het moet gezegd, door de uitstekende vertalingen van Horst Königstein werkt het op de ene of andere manier ook nog. Luister maar eens naar Spiel Ohne Grenzen (Games Without Frontiers)!

© 2013 TTZL


Officiële website: Peter Gabriel

Wikipedia EN: Peter Gabriel
Wikipedia NL: Peter Gabriel
Youtube: Intruder
Youtube: No Self-Control
Youtube: Not One Of Us
Youtube: Games Without Frontiers
Youtube: Biko
Youtube: Spiel Ohne Grenzen (Games Without Frontiers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten