Zoeken in deze blog

zondag 5 mei 2013

#26: Jean Michel Jarre - Waiting For Cousteau (1990)

De Franse synthesizervirtuoos Jean Michel Jarre had al een flinke naam opgebouwd met succesalbums als Oxygène (1976), Equinoxe (1978) en Magnetic Fields (1981) toen hij in 1984 een gok nam met het in verhouding met de vorige albums nogal experimentele Zoolook.

Een soortgelijke 'stunt' haalde hij in 1990 weer uit met het uitbrengen van zijn ode aan de beroemde Franse onderwaterfilmer Jacques Cousteau getiteld Waiting for Cousteau. Het album werd uitgebracht op de 80ste verjaardag van Cousteau: 11 juni 1990.

Op dit album staan eigenlijk maar twee tracks. Het eerste bestaat uit drie delen (Calypso en part 2 en part 3) en is een aparte combinatie van de electronica van Jean Michel Jarre en de steel drums van The Amoco Renegades uit Trinidad & Tobago. 

Het eerste deel is een uptempo, vrolijk stuk waarin de steel drums nadrukkelijk aanwezig zijn. Het tweede deel begint heel rustig en is doet meer denken aan een reguliere Jean Michel Jarre track. Naar de climax van het tweede deel toe gaat het tempo omhoog en keren de steel drums terug. Het derde deel is helemaal vrij rustig en de steel drums zijn nog maar weinig te horen. Het is een voorbode van wat er komen gaat.

De titeltrack Waiting for Cousteau is namelijk een echte ambient track en duurt maar liefst bijna 47 minuten. Het is meer een geluidslandschap ('soundscape') dan een regulier muziekstuk (het is geen muziek die je opzet terwijl je aan het afwassen bent). Een oppervlakkige luisteraar zal waarschijnlijk zeggen dat er drie kwartier lang niets gebeurt en bij een eerste beluistering is dat niets eens zo'n gekke conclusie. 

Als je echter de moeite neemt om Waiting for Cousteau op je te laten inwerken blijkt er onder oppervlakte letterlijk en figuurlijk van alles aan de hand te zijn. Als je het nummer in alle rust en liefst met je ogen dicht 'ondergaat' is het niet moeilijk om je voor te stellen dat je in de onderwaterwereld van Jacques Cousteau vertoeft. Als je het beluistert met een koptelefoon wordt het effect nog sterker. Bij herhaalde geconcentreerde luisterbeurten ontdek je iedere keer weer nieuwe subtiele veranderingen in het klankbeeld die je de vorige keren niet had waargenomen. 

Ongetwijfeld is dit soort muziek niet aan een ieder besteed. Maar voor wie er in wil investeren is er veel moois te ontdekken.


© 2013 TTZL


Officiële website: Jean Michel Jarre

Wikipedia EN: Jean Michel Jarre
Wikipedia NL: Jean Michel Jarre
Youtube: Calypso

Geen opmerkingen:

Een reactie posten