Zoeken in deze blog

zondag 26 mei 2013

#29: Sweet Smoke - Just A Poke (1970)

In het midden van de jaren zestig vormden vier Amerikaanse muzikanten in New York de  groep Sweet Smoke of the Happy Plant Pipeful. Later werd om begrijpelijke redenen de naam ingekort tot Sweet Smoke. Voorwaar een bandnaam die de tijdgeest voortreffelijk weergaf.

Nadat er met wisselend succes was opgetreden in New York kregen ze het aanbod van een New Yorkse clubeigenaar om optredens te verzorgen in clubs van hem op Puerto Rico en de U.S. Virgin Islands. Hier kreeg hun muziek vorm en na dit Caraïbische avontuur besloten ze om niet terug te gaan naar de U.S., maar hun geluk te beproeven in Europa. Uiteindelijk kregen ze in 1969 hun thuisbasis in Duitsland en veroverden een contract voor drie platen bij Electrola Records.

Voor een band die uiteindelijk slechts drie albums (twee studio, één live) zou maken is het verbazingwekkend om te zien hoeveel aandacht er nog steeds op internet voor ze is. En dan met name voor het debuutalbum Just A Poke uit 1970 wat een cult-klassieker is geworden.

Het album bestaat uit twee zestien minuten lange psychedelische jazz-rock jams. Of zoals drummer Jay Dorfman het ooit verwoordde: "...a mix of jazz, rock, improv, avant garde, inspired just as much by John Coltrane as it was by The Doors...".

Voor mensen die van puntige drie minuten popliedjes met een kop en een staart houden zal dit niets zijn. Voor de wat avontuurlijker ingestelden des te meer. In de track Baby Night werken met name de vele tempo- en intensiteitwisselingen goed en is er een mooie, korte gitaarsolo van minuut 12 tot 13. Mijn favoriete passage uit Silly Sally is de rond-echoënde bas-, drum- en percussiepassage, grofweg van minuut 6 tot minuut 12 (van minuut 22 tot 28 op Youtube).

Helemaal mooi is dat de twee studioalbums sinds 2000 in ge-remasterde vorm op één CD verkrijgbaar zijn. En voor de prijs van nog geen acht euro ben een dief van je eigen portemonnee als je die kans laat lopen... :-)

© 2013 TTZL


Officiële website: Sweet Smoke

Wikipedia EN: Sweet Smoke
Wikipedia NL: Sweet Smoke
Youtube: Just A Poke [full album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten