Zoeken in deze blog

zaterdag 18 mei 2013

#28: Roxy Music - For Your Pleasure (1973)

Het gelijknamige debuutalbum van Roxy Music uit 1972 werd goed ontvangen. Opvallend en aantrekkelijk is de spanning tussen de meer conventionele pop en rock van Bryan Ferry en de experimenteerdrift van Brian Eno.

Deze spanning leidde tot nóg betere resultaten op het tweede album, For Your Pleasure. Je kunt hier gewoon horen dat Ferry en Eno twee verschillende kanten op willen gaan en dat ze het allemaal nog maar nét in balans kunnen houden...met een reeks toptracks tot gevolg. Dat de spanningen zich niet tot de muziek beperkten blijkt uit het vertrek van Brian Eno uit Roxy Music na voltooiing van dit album.

Het album opent met de single Do The Strand. Een uptempo track met een hoofdrol voor de scheurende sax van Andy Mackay en de zwoele vocalen van Bryan Ferry. Eenzelfde soort track is Editions Of You waarin afwisselend gitaar, toetsen en sax op de voorgrond treden. In deze tracks overheersen de pop en rock invloeden van Bryan Ferry.

De instrumentatie en textuur van tracks als In Every Dream Home A Heartache en For Your Pleasure laten meer de invloed van Brian Eno horen. 

De tekst van In Every Dream Home A Heartache is een ode aan een opblaaspop. De eerste helft van de track voltrekt zich in een traag tempo waarbij de stem van Bryan Ferry alleen wordt ondersteund door een tapijt van synthesizers en een enkele flard saxofoon. Daarna komt de ritmesectie erbij en wordt het een redelijk heftig geheel dat uiteindelijk langzaam wegsterft.....om na vijf seconden stilte weer terug te keren voor een minuutje extra in een bad van echo-effecten.

For Your Pleasure heeft een nog duidelijker Brian Eno-stempel. Experimenten met meerdere lagen synthesizers, tape-effecten en het loslaten van de songstructuur aan het einde van de track zorgen voor een vervreemdend effect (of zoals een collega van me het zou zeggen: "Ik denk dat hij wel iets wil vertellen, maar ik weet niet wat...").

Absoluut prijsnummer van het album is wat mij betreft het bijna tien minuten durende The Bogus Man. Hierin komt het tot een perfecte samensmelting van de twee stromingen en doen ze elkaar tot grote hoogte stijgen. Bryan Ferry is fantastisch op dreef in de eerste vocale helft van het nummer en van Brian Eno's instrumentatie van de tweede helft (gedurfd, maar niet té experimenteel) hoop je dat het nooit meer stopt. Dat doet het wel, maar dan op een heel bijzondere manier (gaat dat beluisteren, dames en heren, gaat dat beluisteren!!).

© 2013 TTZL



Officiële website: 
Roxy Music
Wikipedia EN: Roxy Music
Wikipedia NL: Roxy Music
Youtube: Do The Strand
Youtube: Editions Of You
Youtube: In Every Dream Home A Heartache
Youtube: The Bogus Man
Youtube: For Your Pleasure

Geen opmerkingen:

Een reactie posten