Zoeken in deze blog

zondag 18 september 2016

#201: Big Black - Songs About Fucking (1987)


Pixies, Nirvana, Bush, Cheap Trick en The Ex zijn slechts enkele van de ca. 1000 producties waarbij Steve Albini betrokken was als producer, technicus, muzikant of anderszins. Inmiddels is hij ook eigenaar van een heuse eigen studio: Electrical Audio

Hij houdt trouwens niet van de term 'producer' en laat zich meestal alleen vermelden als 'recording engineer'. Daarnaast is hij ook actief als muzikant. 
Sinds 1992 met zijn band Shellac, in 1987/1988 als Rapeman (genoemd naar de gelijknamige mangastrip), maar het eerst maakte hij naam met de groep Big Black (1981-1987).

Het gehele oeuvre van Big Black omvat slechts vier EP's, twee studio-albums en twee live-albums en daarvan is het tweede studio-album, Songs About Fucking, het bekendst geworden. 

Niet dat het eerste studio-album, Atomizer, minder is, maar het zal wel iets met de titel te maken hebben. Andy Kellman van allmusic.com omschrijft het mooi in zijn recensie van het album. De meeste artiesten maken hun nummers nodeloos lang en gebruiken allerlei eufemismen in titels en teksten (lekker veilig en/of mysterieus). Niets van dat alles bij Big Black. De tracks halen de drie minuten meestal niet, het album duurt net een half uur en de titel en hoes zijn niet bepaald eufemistisch. Overigens geeft de achterkant van de hoes de voorkant en de titel weer een heel ander lading...

Op de muziek van Big Black worden labels geplakt als punknoiseindie en post-hardcore rock. Hoewel dat allemaal terecht is, valt toch vooral de ongekende energie en agressie op die uit speakers spat. Opener The Power Of Independent Trucking is meteen een eerste proeve van bekwaamheid. Na die 1:27 weet je meteen of je Big Black geweldig gaat vinden of niet en of je het hele album Songs About Fucking gaat luisteren.

Nummers als Bad Penny en het afsluitende nummer Bombastic Intro (!) zijn slechts enkele topstukken van het album. Ook als het tempo iets naar beneden gaat weet Big Black te imponeren, zoals in Kitty Empire (het enige nummer dat langer is dan drie minuten) en Tiny, King Of The Jews

Ongeveer tegelijkertijd bracht de groep ook een single uit met twee covers. Op de B-kant stond Kraftwerk's The Model, dat in een geremixte versie ook op het album terecht kwam. De A-kant was He's A Whore van Cheap Trick, één van de jeugdhelden van Steve Albini. Het nummer kwam uiteindelijk als bonustrack op de CD-versie van het album terecht. De hoes van de single laat hilarische kopieën zien van de originele albumhoezen.

Geïnteresseerd geraakt in Steve Albini? Lees dan ook:
NRC: De vijf Steve Albini's
Sound on Sound: Steve Albini, Sound Engineer Extraordinaire

© 2016 TTZL

Wikipedia EN: Big Black
Wikipedia EN: Steve Albini
Wikipedia NL: Big Black
Wikipedia NL: Steve Albini

YouTube: Songs About Fucking [album]
YouTube: The Model 
YouTube: Bad Penny
YouTube: Kitty Empire
YouTube: Tiny, King Of The Jews
YouTube: Bombastic Intro
YouTube: He's A Whore

YouTube: Das Model / The Model [Kraftwerk]
YouTube: He's A Whore [Cheap Trick]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten