Zoeken in deze blog

zondag 25 september 2016

#202: Cowboy Gerard - Giddy Up Go (1966)


De artiest van deze week scoorde 6 top 40 hits en 3 gouden platen. Het gaat om Cowboy Gerard (Gerard de Vriesdie geen superzanger of virtuoze instrumentalist was, maar iemand die parlando platen maakte. Met gedragen stem droeg hij zijn teksten voor over de muziek en scoorde daar, nog altijd tot mijn verbazing, een aantal grote hits mee die nog altijd niet vergeten zijn.

Gerard de Vries was disc-jockey bij Radio Veronica en presenteerde daar onder andere een country & western-programma als Cowboy Gerard. Later bij zou hij bij de TROS ook vele radioprogramma's presenteren, waaronder ook weer een country & western programma.

In 1965 scoorde hij zijn eerste hit met Het Spel Kaarten over een soldaat die wordt opgepakt omdat hij in de kerk met een spel kaarten voor zich zit en daardoor in problemen komt. Het nummer stond 17 weken in de Top 40 en bereikte nummer 2 (tussen The Beatles en The Rolling Stones!). Dit nummer is nog steeds bekend en werd met name in de jaren zeventig nog vaak in programma's als Arbeidsvitaminen gedraaid.


Minder bekend is dat tegelijk met Het Spel Kaarten er nog een nummer uitkwam waar Cowboy Gerard bij betrokken was: Ode Aan Jim Reeves van The Rodeo Riders. Hilarisch bij dit nummer is de Engelse uitspraak van de zanger van The Rodeo Riders als er stukjes van Jim Reeves' nummers worden uitgevoerd.

Hierna volgde Zo Maar Een Soldaat (4 weken Top 40, hoogste plek was 32), maar het nummer dat me het meest is bijgebleven van Gerard de Vries is Giddy Up Go (6 weken Top 40, hoogste plek was 28). In mijn herinnering kwam dit relaas van een vrachtwagenchauffeur iedere week wel een keer voorbij op de radio. 

In 1967 gebruikte Gerard de Vries niet langer het pseudoniem Cowboy Gerard en had hij onder zijn eigen naam een hitje met De Kinderen Zijn Niet Schuldig (4 weken Top 40, hoogste plek was 25), maar dit nummer is niet in het collectief geheugen blijven hangen. Dat is anders met zijn hit uit 1976, Teddy Beer. Opnieuw een nummer over een trucker en een opnieuw een grote hit (10 weken Top 40, hoogste plek was 7).

Gerard de Vries heeft veel nummers over truckers gemaakt en is dan ook nog steeds een bekende naam in die wereld. Dat blijkt ook uit een fragment uit het programma MAX maakt mogelijk. Kijk hier hoe de wens van Gerard de Vries uitkomt om zijn hit Teddy Beer een keer op televisie uit te voeren (op een truckersfestival). 

Ik kan niet zeggen dat ik het werk van Cowboy Gerard/Gerard de Vries mooi vind en het is vaak tenenkrommend moraliserend, maar als fenomeen blijft hij een interessante anomalie in Top 40-land.

© 2016 TTZL


Wikipedia NL: Gerard de Vries

YouTube: Ode Aan Jim Reeves (The Rodeo Riders)
YouTube: Het Spel Kaarten (Cowboy Gerard)
YouTube: Zo Maar Een Soldaat (Cowboy Gerard)
YouTube: Giddy Up Go (Cowboy Gerard)
YouTube: De Kinderen Zijn Niet Schuldig (Gerard De Vries)
YouTube: Teddy Beer (Gerard De Vries)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten