Zoeken in deze blog

zaterdag 4 november 2017

#260: Au Pairs - Playing With A Different Sex (1981)


Er zullen weinig platen zijn die ik begin jaren tachtig zoveel gedraaid heb als het debuutalbum van het Britse Au Pairs. De post-punk band uit Birmingham leverde met Playing With A Different Sex in 1981 een klassieker af die nog altijd overeind staat als een huis.

De band bestond slechts van 1978 tot 1983 en maakte maar twee studioplaten en één live-album. De twee mannen en twee vrouwen van Au Pairs hebben echter met hun unieke, rauwe mix van punk, new wave en rock met dansbare ritmes wel een onuitwisbare indruk achtergelaten. 

De ritmesectie klinkt op dit album fenomenaal. Pete Hammond's drums stuwen de band voort, maar met name de baslijnen van Jane Monroe maken indruk. Paul Foad en Lesley Woods spelen de heerlijke staccato gitaarpartijen en daaroverheen klinken de vocalen van Woods geweldig en ze worden effectief ondersteund door Foad. De bijtende, sarcastische teksten maken het geheel af. 

Woods was één van de eerste openlijk lesbische vrouwen in de (post-)punk beweging en viert in de teksten de vrouwelijke seksualiteit. Verder gaan de teksten ook veel over de relationele machtsstrijd tussen de seksen, maar dan niet op zo'n klassiek feministische (lees: zeurderige, verwijtende) manier. Nee, hier krijgen beide seksen krijgen er flink van langs.

Het album opent direct met de knaller We're So Cool waarin de draak gestoken wordt met de zogenaamde 'open relaties'. Love Song opent vervolgens met zo'n heerlijke baslijn waaraan ik al eerder refereerde. In Set-Up en Repetition horen we achtereenvolgens verhalen over een man met een Oedipuscomplex en over huiselijk geweld. Het lekker langzame en magnifieke Headache (For Michelle), over controle door de staat, sluit vervolgens kant 1 in stijl af. 

Na de heerlijk sarcastische opener van kant 2, Come Againvolgt Armagh en dat gaat over 'the troubles' in Noord-Ierland en dan met name over misbruik en foltering van ten onrechte gevangen genomen Ierse vrouwen. Na het horen van het nummer krijg je de regel "We don't torture, we're a civilized nation" niet meer uit je hoofd.

De lekker springerige nummers Unfinished Business en Dear John gaan allebei weer over relatieperikelen en kennen sterk gitaarwerk. Net als op kant 1 staat het langste en beste nummer aan het eind. It's Obvious bouwt langzaam op en met name de baspartij is weer een juweeltje. De tekst gaat op een positieve manier over gelijkheid in een relatie, "Your Equal But Different, It's Obvious".

Playing With A Different Sex is zo'n plaat die ik al ontelbare malen gedraaid heb, maar nooit verveelt. Twee jaar geleden is er een 'deluxe edition' met bonustracks verschenen, maar nog beter is 'Stepping Out Of Line: The Anthology' van tien jaar terug waar naast meer bonustracks ook nog het prima tweede album Sense And Sensuality op staat.

© 2017 TTZL


Wikipedia EN: Au Pairs
Wikipedia NL: Au Pairs

YouTube: We're So Cool
YouTube: Love Song
YouTube: Set-Up
YouTube: Repetition
YouTube: Headache (For Michelle)
YouTube: Come Again
YouTube: Armagh
YouTube: Unfinished Business
YouTube: Dear John
YouTube: It's Obvious

Geen opmerkingen:

Een reactie posten