Zoeken in deze blog

zondag 29 oktober 2017

#259: Fats Domino - The Fat Man (1949)

Afgelopen week overleed op 89-jarige leeftijd één van de grootste rock & roll sterren van de de jaren vijftig: Fats Domino. Hij groeide op in Lower Ninth Ward van New Orleans als de jongste van acht kinderen en is een exponent van de New Orleans Rhythm & Blues.

Antoine Dominique Domino Jr. begon zijn carrière in het orkest van Billy Diamond die hem ook zijn bijnaam 'Fats' gaf (onder andere omdat hij hem deed denken aan pianisten Fats Waller en Fats Pichon).

Het duurde geen twee jaar voordat het talent van Fats Domino werd opgemerkt door Lew Chudd van Imperial Records en hij Fats een contract aanbood. Samen met producer Dave Bartholomew schreef hij voor zijn debuutsingle The Fat Man (met op de andere kant Detroit City Blues). Het nummer werd een gigantisch succes (in 1951 waren er al een miljoen exemplaren van verkocht) en was het begin van een langdurige samenwerking tussen Fats en Dave

Het nummer wordt alom beschouwd als één van de eerste rock & roll platen en in 2015 is het nummer opgenomen in de Grammy Hall Of Fame. Zelf vond Domino het allemaal maar onzin. Volgens hem speelde hij gewoon de muziek waarmee hij was opgegroeid, de New Orleans Rhythm & Blues, met de nadruk op piano en blazers, de complexe ritmes en teksten geïnspireerd door het gewone leven in New Orleans. Muziek die overigens een grote invloed hebben op de latere ska en reggae muziek.

Wellicht door zijn verlegenheid en bescheidenheid heeft Fats Domino nooit de status gekregen die hij eigenlijk verdient op basis van zijn succes: vijfendertig Top 40 hits waarvan elf Top 10 hits (en vijf gouden platen). 

Domino is ook belangrijk geweest voor het doorbreken van de raciale segregatie in de VS. Met het nummer Ain't That A Shame brak hij door naar het blanke poppubliek en bereikte hij nummer 14 in de hitlijst (al bereikte Pat Boone nog wel met een zoetsappige cover van Ain't That A Shame de nummer 1 positie). 

Daarna zou hij nog veel meer bekende hitsingles scoren als I'm In Love Again, Blueberry Hill, Blue Monday, I'm Walking en Whole Lotta Loving. Maar ook minder bekende nummers als All By Myself, Poor Me, Don't Blame It On Me en So Long zijn niet te versmaden. 'The Fat Man' is dan niet meer onder ons, maar zijn muziek leeft voort.

© 2017 TTZL


Officiële website: 
Fats Domino
Wikipedia EN: Fats Domino
Wikipedia NL: Fats Domino

YouTube: The Fat Man
YouTube: Detroit City Blues

YouTube: Ain't That A Shame
YouTube: I'm In Love Again
YouTube: Blueberry Hill
YouTube: Blue Monday
YouTube: I'm Walking
YouTube: Whole Lotta Loving
YouTube: All By Myself
YouTube: Poor Me
YouTube: Don't Blame It On Me
YouTube: So Long

Geen opmerkingen:

Een reactie posten