Zoeken in deze blog

zondag 12 november 2017

#261: Ram Jam - Black Betty (1977)

Wie of wat was Black Betty uit het gelijknamige nummer? Er is een verhaal dat het een nummer over een musket uit 18e eeuw is dat bezongen werd door Britse soldaten tijdens het marcheren. Een ander verhaal stelt dat het African American work song is welke gezongen werd door slaven en gevangenen. En in de vele versies van het verhaal zou Black Betty dan kunnen refereren aan een fles drank, een vrouw of een zweep (het laatste wordt het meest waarschijnlijk geacht).

Hoe dan ook, de eerst bekende opname van Black Betty is van James "Iron Head" Baker toen hij in 1933 in een Texaanse gevangenis zat. De meest beroemde opname is die uit 1939 van blueslegende Lead Belly (alhoewel hij vaak wordt aangeduid als de schrijver van het nummer lijkt  het er dus op dat het een bewerking is van bestaand materiaal). 

Het was Lead Belly's versie van Black Betty die Bill Bartlett inspireerde tot het maken van een eigen, hard rockende versie van Black BettyAls je Starstruck's versie beluistert zul je waarschijnlijk denken: "Hé, dat nummer ken ik toch?". En dat klopt, je kent het alleen niet in deze versie. 

Starstruck's versie uit 1973 werd slechts een regionaal succes, maar vier jaar later werd Bill Bartlett benaderd door een paar producers die het nummer hadden opgemerkt. Het bestaande Starstruck-nummer werd opnieuw gemixt en ge-edit en heruitgebracht onder de naam van de rond Bartlett nieuw geformeerde groep Ram Jam (waarmee de rest van het debuutalbum werd opgenomen).

Ram Jam's singleversie van Black Betty werd een wereldhit en kwam in Nederland tot nummer 4 in de Top 40. Het is inmiddels een nummer dat met recht een klassieker genoemd kan worden en ook in 2016 nog tot nummer 533 reikte in de Top 2000. Het B-kantje I Should Have Known laat trouwens horen dat de groep ook met een rustiger nummer goed uit de voeten kan. 

Na het gelijknamige debuutalbum met onder andere een langere versie van Black Betty zou nog één album volgen waarna de groep ophield te bestaan. Dat ze nog niet vergeten zijn bewijst de versie van Black Betty uit 2004 van het Australische Spiderbait dat behoorlijk schatplichtig is aan Ram Jam's versie.

© 2017 TTZL


Wikipedia EN: Ram Jam
Wikipedia NL: Ram Jam

YouTube: Black Betty
YouTube: I Should Have Known

YouTube: Black Betty (albumversie)

YouTube: Black Betty [James “Iron Head” Baker, 1933]
YouTube: Black Betty [Lead Belly, 1939]
YouTube: Black Betty [Starstruck, 1973]
YouTube: Black Betty [Spiderbait, 2004]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten