Zoeken in deze blog

zondag 16 september 2018

#305: Omega - 6 - Nem Tudom A Neved (1975)

Popmuziek uit Oost-Europa krijgt traditioneel weinig voet aan de grond in de rest van de wereld. Dat was in de tijd van de Koude Oorlog al zo en eigenlijk nu nog steeds. Zo ook het Hongaarse Omega dat niet alleen zeer populair is in eigen land, maar ook in de rest van Oost-Europa. En dat al meer dan vijftig jaar! Ook een thema-avond in 1978 van KRO-radio met naast Omega, onder andere de Poolse band SBB en de DDR-band City, bracht hierin geen verandering.

In eerdere blogs (#40, #183, #217, #231) schreef ik al over mijn muzikale ontdekkingen in de bibliotheek van Osdorp en Omega hoort in dat rijtje thuis. Om, ook nu nog, voor mij onverklaarbare redenen had die bibliotheek een stuk of tien albums van die Hongaarse groep in de bakken staan. Nieuwsgierig nam ik één van die albums, Nem Tudom A Neved (I Don't Know Your Name), mee naar huis. Ik kopieerde de plaat op cassette en heb vervolgens het bandje stukgedraaid. En ik ben ook snel de andere albums gaan lenen.

In de eerste jaren (1962-67) van het bestaan van Omega vloog het muzikaal alle kanten op en pas toen Gábor Presser in 1967 bij de band kwam, en al snel de voornaamste componist werd, ontstond er een eigen geluid gebaseerd op een mix van rock, jazz en folk. Ze werden er in eigen land populair mee en scoorden zelfs een klein internationaal succes met Gyöngyhajú lány (Pearlhaired Girl) dat veel later door The Scorpions werd opgenomen als White Dove.

Het rumoerige vertrek van Presser bracht de band in 1971 in problemen omdat ze hierdoor ook hun voornaamste componist verloren. De band hervond zich echter en schoof richting prog rock met lange instrumentale stukken en veel atmosferische toetsenpartijen.   

Dit is goed te horen in het krachtige titelnummer Nem Tudom A Neved, in A Bűvész en Mozgó Világ en in de majestueuze afsluiter Huszadik Századi Városlakó. Maar ook voor recht-toe-recht-aan rocknummers als Addig Élj! en Egyszemélyes Ország is plaats, net als voor de ballad Az Égben Lebegők Csarnoka.

Ook als ik het album nu veertig jaar later terugbeluister spreekt het me nog steeds aan. Is het gewoon goed, zijn het de Hongaarse teksten (die ik niet begrijp) waardoor het iets mysterieus krijgt of is het gewoon jeugdsentiment? Ik weet het eerlijk gezegd niet, maar ook andere Omega-albums uit de jaren zeventig (Omega 5Időrabló en Csillagok útján) beluister ik nog met plezier.

Overigens heeft Omega ook Duits- en Engelstalige versies van hun albums uitgebracht. Hierop zijn concessies gedaan om door te breken in West-Europa (tracklists zijn veranderd, albums samengevoegd, nummers weggelaten, geremixt of opnieuw ingespeeld) die niet goed uitpakten. De originele Hongaarse versies zijn verre te prefereren. 

Helaas is de discografie van Omega een puzzel geworden nu de remasters van de originele versies ook nieuwe titels, een nieuwe trackvolgorde en tussengevoegde tracks kennen. Zo heet de geremasterde versie van Nem Tudom A Neved nu Tűzvihar/Stormy Fire en zijn daar ook Engelstalige tracks aan toegevoegd. 

© 2018 TTZL

Officiële website: Omega
Facebook:  Omega
Wikipedia EN: Omega
Wikipedia NL: Omega

YouTube: Nem Tudom A Neved (I Don't Know Your Name)
YouTube: Addig Élj! (Live Till Then!)
YouTube: Egyszemélyes Ország (Country For One Person)
YouTube: A Bűvész (The Conjurer)
YouTube: Az Égben Lebegők Csarnoka (The Hall Of Those Fluttering In The Sky)
YouTube: Mozgó Világ (Moving World)
YouTube: Huszadik Századi Városlakó (Townsman Of The Twentieth Century)

YouTube: Gyöngyhajú lány (Pearlhaired Girl)
YouTube: White Dove [The Scorpions]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten