Zoeken in deze blog

zondag 9 september 2018

#304: Tubeway Army - Are 'Friends' Electric? (1979)

In Londen formeren Gary Webb en Paul Gardiner in 1978 de band Tubeway Army, samen met Gary's oom Jess Lidyard. De band beweegt zich in de Londense punk scene en de muziek is zwanger van luide gitaren en punkinvloeden. De singles That's Too Bad (februari 1978) en Bombers (juli 1978) laten dit duidelijk horen.

In de tweede helft van 1978 gaat de band de studio in om hun debuutalbum op te nemen. Webb neem de artiestennaam Gary Numan aan en hij komt in aanraking met een Mini-Moog synthesizer die nog in in de studio staat. Hij is direct onder de indruk van alle mogelijkheden die het instrument biedt en past in de muzikale ontwikkeling die de band doormaakt. De nummers op het gelijknamige debuutalbum wijken daarom behoorlijk af van het geluid van de eerste singles en de eerste synthesizer-effecten album zijn ook al waarneembaar.  

In maart 1979 verschijnt de single Down In The Park als voorbode van het tweede album Replicas. Die single laat opnieuw een grote stap in de ontwikkeling van punk naar electronika horen en de tracks op het album zelf illustreren dit nog meer.

De naam van Tubeway Army (en daarmee van Gary Numan als creatief brein) wordt echt gevestigd door de tweede single, Are 'Friends' Electric?. Het is een heel minimalistisch nummer. Bas en drums, wat gitaar, vocalen en de sfeerbepalende synthesizers, meer is het eigenlijk niet. Ook de opbouw is vrij apart. Er is een terugkerende sectie met gesproken woord, een instrumentale break en een terugkerend couplet met een sterke synthesizer-riff. Het nummer bevat verwijzingen naar het verhaal Do Androids Dream of Electric Sheep? van de Amerikaanse sci-fi schrijver Philip K. Dick. Hetzelfde verhaal was ook de basis voor de film Blade Runner uit 1982.

Ondanks al die afwijkende kenmerken (of misschien wel dankzij) slaat het nummer geweldig aan. Het wordt een #1 hit in de UK en reikt tot #9 in de Nederlandse Top 40. De opvallende optredens van de band bij The Old Grey Whistle Test en Top Of The Pops hielpen aanmerkelijk, net als het feit dat de single als picture disc werd uitgebracht. 

De b-kant van de single, de non-album track We Are So Fragile, illustreerde overigens dat nog niet alle invloeden uit het verleden waren verdwenen. Hoewel ook hier de synthesizers domineren is er in het nummer ook ruimte voor een overstuurde gitaar en zijn ook de punk-invloeden nog te herkennen.

Na dit album zou Tubeway Army ophouden te bestaan en startte Gary Numan een succesvolle solo-carrière.

© 2018 TTZL


Fan website: Tubeway Army/Gary Numan
Officiële website: Gary Numan
Wikipedia EN: Tubeway Army
Wikipedia NL: Tubeway Army

YouTube: Are 'Friends' Electric?
YouTube: We Are So Fragile 

YouTube: That's Too Bad [single]
YouTube: Bombers [single]
YouTube: Tubeway Army [album]
YouTube: Down In The Park [single]
YouTube: Replicas [album]
YouTube: Are 'Friends' Electric? [videoclip, The Old Grey Whistle Test]
YouTube: Are 'Friends' Electric? [videoclip, Top Of The Pops]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten