Zoeken in deze blog

zaterdag 15 april 2017

#231: Wim T. Schippers presents Jacques Plafond and his Plafonnières - Hark! (1980)

Beeldend kunstenaar, maker van radio en TV programma's, auteur, tekstschrijver, acteur, stemacteur (Ernie, Kermit), componist, zanger, presentator en meer -  Wim T. Schippers is het allemaal. 

Eén van Schippers' regelmatig terugkerende personages is Jacques Plafond en die maakte in 1973 zijn vinyldebuut met de single Le Credo Du Paysan (op TV verscheen Plafond voor het eerst in 1975 in het programma Van Oekel's Discohoek)
Dit personage kwam daarna nog regelmatig terug, maar verkreeg zijn grootste bekendheid tussen 1984 en 1991 als presentator van het ontregelende radioprogramma Ronflonflon.

In 1980 verscheen het album Hark! van Jacques Plafond and his Plafonnières. Dit album is voor de Wim T. Schippers-liefhebber een juweeltje (maar voor mensen met een ander gevoel voor humor ligt dat anders, heb ik het sterke vermoeden). 

Het album opent met het experimentele Ouverture Hark en nummers als Don't Do That, Around The Band en From Hell To Breakfast liggen in het verlengde daarvan. Ontregelend en ontwapenend tegelijk.

Voor de andere nummers wordt geciteerd uit zo'n beetje alle muziekstijlen van de twintigste eeuw. Zo horen we jaren vijftig rock 'n' roll en doo-wop in Pebbles On The Beach en een soort swing in I'll Just Die. In een crooner-achtige setting is er een verhaal over sociale onhandigheid, Stuck On You, en er is een (bijna geheel) a capella exercitie in No Way Around That

Het album sluit af met What's The Matter With Hannah waarin de blazers mij doen denken aan de albums van The Beatles uit de late jaren zestig en in Cut And Run wordt de 'no guitars'-vermelding op de hoes duidelijk.

Het hoogtepunt van het album is wat mij betreft Life Is So Surprising. De liefelijke melodie (door de belletjes zelfs 'kerstachtig') en dito zang contrasteren geweldig met de tekst waarin mensen de meest vreselijke dingen overkomen. Inderdaad, het leven is verrassend.

Ik kende het album al in de jaren 80 van de vorige eeuw omdat ik het bij de bibliotheek had kunnen lenen. Het is nooit officieel op CD uitgebracht, maar gelukkig heb ik nu een een gedigitaliseerde versie van de LP (van het inmiddels ter ziele gegane Fonos van Beeld en Geluid)Die CD-R is helaas nergens meer verkrijgbaar en tweedehands exemplaren van de LP zijn prijzig.

© 2017 TTZL


Website Beeld en Geluid: Wim T. Schippers 
Wikipedia EN: Wim T. Schippers
Wikipedia NL: Wim T. Schippers

YouTube: Hark! [hele album]

YouTube: Ouverture Hark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten