Zoeken in deze blog

zondag 9 april 2017

#230: The Gathering - TG25: Live at Doornroosje (2015)

Er zijn niet heel veel Nederlandse bands van internationale allure die ook nog eens succesvol zijn in het buitenland. The Gathering is er echter zo'n raspaardje en ondanks wat bezettingswisselingen vierde de band in 2014 zelfs haar 25-jarig bestaan met twee concerten waarbij ook veel oud-bandleden acte de présence gaven.

De opening van het album, Saturnine (van het album if_then_else uit 2000), zet meteen de toon doordat Bart Smits (1989-1993), Anneke van Giersbergen (1994-2007) en Silje Wergeland (2009-) allemaal een deel zingen, net als backing vocaliste Marike Groot (1992-1993). 

The Gathering heeft een behoorlijk indrukwekkende muzikale ontwikkeling doorgemaakt en alle facetten worden doorgenomen op deze dubbel-CD. Zo staan er nummers op uit het doom en death metal begin, met grunts door Bart Smits, zoals The Mirror Waters (van Always... uit 1992). 

Na het niet zo geslaagde album Almost A Dance (met twee andere vocalisten) begon de periode met Anneke van Giersbergen als zangeres. De muziek kreeg een steeds breder palet aan stijlen met symfonische, progressieve en alternatieve rock en metal als ijkpunten. Deze The Gathering is het voorbeeld geweest waar andere Nederlandse bands als Within Temptation en After Forever héél goed naar hebben geluisterd.

Deze fase begon in 1995 met het album Mandylion met daarop de klassieker Strange Machines. Hierna volgde al snel nog twee zeer sterke albums: Nighttime Birds (1997) en How To Measure A Planet? (1998). Van deze albums worden onder andere het mooie, krachtige On Most Surfaces (Inuit) en het atmosferisiche Travel gespeeld (waarop de andere vocalisten ook weer meedoen).

Ook de sterke albums Souvenirs (2003) en Home (2006) komen aan bod met respectievelijk Even The Spirits Are Afraid en Waking Hour. Deze nummers tonen aan wat voor een buitencategorie zangeres Anneke van Giersbergen is. Een enorm bereik, kracht, dynamiek en zeggingskracht, ze heeft het allemaal. Om maar niet te spreken van haar uitstraling en charisma. De andere vocalisten presteren prima, maar Anneke is een klasse apart (ze wordt niet voor niets door de halve wereld gevraagd om mee te werken).

Tot slot is er de periode met Noorse zangeres Silje Wergeland. Met haar werden drie albums opgenomen: The West Pole (2009), Disclosure (2012) en Afterwords (2013) voordat de band een sabbatical nam. De albums werd goed ontvangen, maar niet zo goed als de albums uit de periode daarvoor. Dit heeft echter niet te maken met Wergeland, maar komt doordat een paar nummers op die albums wat minder goed uitpakken. Het gros is echter prima en het pakkende Meltdown en het magistrale Heroes For Ghosts laten horen hoe goed 'mark III' van The Gathering kan zijn.

Als je Van Giersbergen en Wergeland met elkaar wilt vergelijken kun je eens naar Paper Waves luisteren waarin ze de vocalen delen.

Hopelijk zal de sabbatical van The Gathering snel ten einde zijn. Recent is dan wel Blueprints (2CD met demo en outtakes) verschenen, maar ik ben wel weer toe aan een nieuw studioalbum van deze band. 


© 2017 TTZL


Officiële website: The Gathering
Officiële Facebook: The Gathering
Wikipedia EN: The Gathering

Wikipedia NL: The Gathering

YouTube: TG25: Live at Doornroosje [hele album, video met geluid van CD]

YouTube: Saturnine [if_then_else, 2000]
YouTube: The Mirror Waters [Always..., 1992]
YouTube: Strange Machines [Mandylion, 1995]
YouTube: On Most Surfaces (Inuit) [Nighttime Birds, 1997]
YouTube: Travel [How To Measure A Planet?, 1998]
YouTube: Even The Spirits Are Afraid [Souvernirs, 2003]
YouTube: Waking Hour [Home, 2006]
YouTube: Meltdown [Disclosure, 2012]
YouTube: Heroes For Ghosts [Disclosure, 2012]
YouTube: Paper Waves [Disclosure, 2012]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten