Zoeken in deze blog

zondag 30 april 2017

#233: Jungle By Night - Jungle By Night EP (2011)

Negen Amsterdamse jongens die Afrobeat spelen, kan dat wel? De West-Afrikaanse muziek die zijn oorsprong heeft in traditionele Nigeriaanse harmonieën en ritmes. De muziek die gekenmerkt wordt door het combineren van allerlei elementen en dan daaroverheen improviseren. De muziek van onder andere grootmeester Fela Kuti (zie ook blog #27).

Het antwoord op de vraag is 'ja', dat kan zeker. In 2009 ontstond de band Jungle By Night en in 2010 verscheen hun eerste single E.T., waarop hun Afrobeat-intenties al doorschijnen. Nog duidelijker is dit te horen op de niet te versmaden b-kant Get Busy. 

Na die eerste proeve van bekwaamheid verscheen in 2011 de Jungle By Night EP. Hierop is duidelijk een grote sprong voorwaarts gemaakt. Op albumopener Hot Mama Hot is al direct te horen dat het allemaal veel strakker en rijker klinkt dan op de debuutsingle. 

En bij nummers als Termite en Camel is bijna niet voor te stellen dat je niet naar West-Afrikanen luistert. Dat is niet alleen mijn constatering, maar ook die van échte kenners. Toen Jungle By Night in december 2010 in Parijs speelde werden ze door voormalige bandleden van Fela Kuti bestempeld als "de toekomst van de afrobeat". Ook Seun Kuti, een zoon van Fela die aanwezig was op het Fela-tribuut 'Felabration' in oktober 2011 in Paradiso, was enthousiast over de band.

Het mooie van Jungle By Night is dat ze zich zijn blijven ontwikkelen en niet alleen maar hebben vasthouden aan de afrobeat. Ze hebben inmiddels over de hele wereld opgetreden ("van Istanboel tot Tokio en van Parijs tot Vlieland", zoals ze zelf zeggen). Hierdoor zijn ze in direct contact gekomen met veel muzikanten en muziekstijlen en daarom hoor je onder andere Ethiopische, Turkse en Latijns-Amerikaanse invloeden terug in hun latere werk. Vooral hun nieuwste album Traveller laat dit goed horen, maar daarover een andere keer meer.

Luister eens naar de hele Jungle By Night EP, maar kijk en luister ook eens naar de live-concerten die op YouTube staan. Jungle By Night is een graag geziene gast op festivals (volgende week 5 mei op Bevrijdingspop in Haarlem!) en als je op onderstaande links klikt begrijp je waarom:
International Film Festival Rotterdam 2013
Lowlands 2014
Down The Rabbit Hole 2015
Pinkpop 2016




© 2017 TTZL


Officiële website: Jungle By Night
Wikipedia NL: Jungle By Night

YouTube: Jungle By Night EP [hele album]

YouTube: Hot Mama Hot
YouTube: Termite
YouTube: Camel

YouTube: E.T. [clip]
YouTube: Get Busy

YouTube: International Film Festival Rotterdam 2013 [live]
YouTube: Lowlands 2014 [live]
YouTube: Down The Rabbit Hole 2015 [live]
YouTube: Pinkpop 2016 [live]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten