Zoeken in deze blog

zondag 19 mei 2019

#340: Baker Gurvitz Army - Since Beginning: The Albums 1974-1976 (2019)

Eind 1968 kwamen er berichten naar buiten dat het over was voor de supergroep Cream, die Ginger Baker vormde met Jack Bruce en Eric Clapton. Al snel daarna stortte Baker zich op nieuwe projecten als Blind Faith en Ginger Baker's Air Force

Deze avonturen duurden allebei niet lang en eind 1971 vertrok Baker naar Nigeria om in Lagos een opnamestudio op te zetten. Hij ging de reis over land maken en nodigde documentairemaker Tony Palmer uit om zijn reis te filmen. Dit resulteerde in Ginger Baker In Africa. Ook ontmoette hij de Nigeriaanse muzieklegende Fela Kuti en werkte mee aan de Fela-albums Why Black Man Dey Suffer......., Live! en He Miss Road.

Terug in Londen ontmoette Baker in 1974 de gebroeders Paul (bas) en Adrian Gurvitz (gitaar) die daarvoor in Gun (die een hit hadden in 1968 met Race With The Devil) en Three Man Army hadden gezeten. Samen richtten ze Baker Gurvitz Army op en maakten in 1974 het debuutalbum The Baker Gurvitz Army.

Het is in principe een hard rock album maar kent ook invloeden uit de prog rock en de blues rock. En het drummen van Ginger Baker brengt ook jazz rock en Afrikaanse invloeden met zich mee. Geheel onterecht is het album geen groot succes geworden en is het nu in de vergetelheid geraakt. Nummers als Help Me, Memory Lane (met lekkere drumsolo), het instrumentale 4 Phil en vooral Mad Jack tonen dit aan. 

Voor het tweede album werden Stephen W. Parsons (a.k.a. Mr Snips - zang) en Peter Lemer (toetsen) bij de band gehaald. Op Elysian Encounter (1975) resulteerde dit in een nog beter uitgebalanceerd geluid in nummers als People, The Key en Remember. Het derde album Hearts On Fire (1976) is wellicht niet zo sterk als de eerste twee, maar kent ook genietbare nummers als Hearts On Fire, Neon Lights en Flying In And Out Of Stardom. Helaas is er blijkbaar ook sprake van richtingenstrijd geweest getuige de funk- en disco-invoeden in het niet al te sterke Dancing The Night Away.

De albums van Baker Gurvitz Army waren lange tijd lastig verkrijgbaar, maar dat is met de heruitgave door Cherry Red Records gelukkig voorbij. Zowel apart als alle drie samen in een fraaie boxset, getiteld Since Beginning: The Albums 1974-1976.

Ginger Baker is op zijn zachtst gezegd een moeilijk persoon om mee samen te werken en dat zie je ook terug in de live-opnamen die op YouTube te bekijken zijn: Beat Workshop 1975 en Musikladen. Nog beter wordt het duidelijk in de goede en vermakelijke documentaire Beware Of Mr. Baker die het bekijken meer dan waard is (en een 7,7 scoort op IMDb).

© 2019 TTZL


OfficiĆ«le website: Ginger Baker / Paul Gurvitz / Adrian Gurvitz
Wikipedia EN: Baker Gurvitz Army

YouTube: Help Me
YouTube: Memory Lane
YouTube: Mad Jack
YouTube: 4 Phil
YouTube: People
YouTube: The Key
YouTube: Remember
YouTube: Hearts On Fire
YouTube: Neon Lights
YouTube: Flying In And Out Of Stardom
YouTube: Dancing The Night Away

YouTubeRace With The Devil [Gun]
YouTube: Beat Workshop 1975
YouTube: Musikladen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten