Zoeken in deze blog

zondag 26 mei 2019

#341: Cabaret Voltaire - The Covenant, The Sword And The Arm Of The Lord (1985)

Cabaret Voltaire is één van de invloedrijkste groepen uit de vroege electronic en industrial music, maar hun faam is toch wat achtergebleven bij notoire tijdgenoten als Throbbing Gristle en Suicide.

Net als bij andere bands van deze beweging lag bij Cabaret Voltaire de focus niet alleen op muziek, maar zeker ook op visuele elementen in hun vroege periode. In de late jaren zeventig waren hun optredens eerder performance art dan reguliere concerten. Ze hebben zich ook niet voor niets vernoemd naar een nachtclub uit Zürich die belangrijk was in het ontstaan van de Dada beweging.

De muziek was in het begin dan ook behoorlijk experimenteel, zoals te horen is in bijvoorbeeld  Kirlian Photograph (1979) en News From Nowhere (1980). 

Vanaf 1981 wordt de muziek geleidelijk aan wat dansbaarder. Cabaret Voltaire begint elementen toe te voegen uit industrial dance en funk, zoals te horen is in Spreading The Virus uit 1981. De echte doorbraak komt als deze trend wordt doorgezet en nummers als Crackdown (1983) en vooral de singles James Brown en Sensoria (1984) de aandacht beginnen te trekken.

Cabaret Voltaire komt bij mij pas echt in beeld met het daaropvolgende album The Covenant, The Sword And The Arm Of The Lord uit 1985. Ongetwijfeld attent gemaakt door (toen nog Muziekkrant) OOR middels een recensie of artikel heb ik het album aangeschaft en vervolgens grijs gedraaid. De aparte titel is trouwens een verwijzing naar de gelijknamige ultra-rechtse, christelijke, terroristische Amerikaanse beweging die kort daarvoor was ontmanteld door de Amerikaanse overheid.

Het album opent met L21ST en dat nummer trekt je meteen naar binnen: een intrigerend intro, een heerlijk pulserende beat en spannende geluiden. Maar daar blijft het niet bij. Het tweede nummer, I Want You, heeft zowaar een meezingbaar refrein en na het heftige Hells Home is het met een springerig ritme en creatief synthesizergebruik gezegende Kickback het eerste hoogtepunt van het album.

Na het rustige The Arm Of The Lord, dat teruggrijpt naar vroeger tijden, ligt Warm in het verlengde van het eerder genoemde Kickback. Golden Halos en  Motion Rotation houden moeiteloos de aandacht vast voordat het duistere Whip Below en het met prachtige synthesizerlijnen opgesierde The Web het album afsluiten. Ook bijna 35 jaar later is het een album dat ik nog graag draai.

Op de CD-versie uit 1985 zijn twee bonustracks (Sleepwalking en Big Funk) toegevoegd van de EP Drinking Gasoline uit hetzelfde jaar. Die tracks zijn zo goed dat je zou willen dat ze ook de andere twee tracks van de EP ook hadden toegevoegd. 

© 2019 TTZL


Facebook: Cabaret Voltaire
Wikipedia EN: Cabaret Voltaire
Wikipedia NL: Cabaret Voltaire

YouTube: The Covenant, The Sword And The Arm Of The Lord [album]

YouTube: L21ST
YouTube: I Want You
YouTube: Hells Home
YouTube: Kickback
YouTube: The Arm Of The Lord
YouTube: Warm
YouTube: Golden Halos
YouTube: Motion Rotation
YouTube: Whip Below
YouTube: The Web
YouTube: Sleepwalking [bonus track]
YouTube: Big Funk [bonus track]

YouTubeKirlian Photograph [Mix-Up, 1979]

YouTube: News From Nowhere [The Voice Of America, 1980]
YouTube: Spreading The Virus [Red Mecca, 1981]
YouTube: Crackdown [The Crackdown, 1983]
YouTube: James Brown [Micro-Phonies, 1984]
YouTube: Sensoria [Micro-Phonies, 1984 - clip]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten