Zoeken in deze blog

zondag 2 juni 2019

#342: Steven Wilson / Oceansize ‎– Stoneage Dinosaurs / Fear (2011)

Tim Smith startte de Engelse band Cardiac Arrest in 1975 en na één single en één album wijzigde de bandnaam in 1981 in Cardiacs. De band combineerde de energie van de punk met progressieve rock en invloeden uit skamediaeval musicfolk musicheavy metal en hymns. In een artikel in een muziekblad stond eens dat één Cardiacs-nummer meer ideeën bevatte dan de gehele carrière van veel andere muzikanten. 

De Cardiacs zijn echter nooit naar het grote publiek doorgebroken en in 2008 sloeg het noodlot toe. Alsof de duivel speelde met de bandnaam kreeg Tim Smith in juni van dat jaar een hartaanval gecomineert met een beroerte. Deze leidden tot schade aan zijn hersenen (door zuurstoftekort) en ook ontwikkelde hij de zeldzame neurologische aandoening dystonie (die zich kenmerkt door motorische stoornissen). Sindsdien wordt Tim Smith behandeld aan de gevolgen hiervan.

In 2010 werd duidelijk dat er veel geld nodig was voor zijn voortdurende zorg. Bevriende musici namen daarom muziek van de Cardiacs en andere projecten van Tim Smith op en brachten het album Leader Of The Starry Skies uit, waarvan alle opbrengsten naar hem gingen. 

Twee van die nummers werden ook op een single uitgebracht en omdat Steven Wilson een van de vertolkers is werd ik op geattendeerd. Het Cardiacs-nummer Stoneage Dinosaurs is al een mooie, kalme ballad van zichzelf, maar het verstilde pareltje dat Wilson op de A-kant maakt van Stoneage Dinosaurs is geweldig. Op de B-kant gebeurt het tegenovergestelde. Fear van Spratleys Japs is een heel rustig nummer, maar Fear door Oceansize is veel heftiger dan het origineel (maar niet minder goed).

Luisterend naar deze twee nummers moet ik misschien toch nog maar eens het Leader Of The Skies-album op de kop tikken...

© 2019 TTZL


Officiële website: Genepool
Wikipedia EN: Leader Of The Starry Skies

YouTube: Stoneage Dinosaurs [Steven Wilson]

YouTube: Fear [Oceansize]

YouTube: Stoneage Dinosaurs [Cardiacs]
YouTube: Fear [Spratleys Japs]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten