Zoeken in deze blog

zondag 16 juni 2019

#344: Paul Carrack - Collected (2012)

Als de kwaliteit van je zangstem bepalend zou zijn voor je succes, dan had zanger en toetsenist Paul Carrack net zo beroemd moeten zijn als Frank Sinatra, Marvin Gaye en Roy Orbison. Helaas is dat niet het geval voor Carrack

Dat zal mede komen doordat hij weliswaar in succesvolle groepen als Ace, Squeeze en Mike + The Mechanics zat en als sessie- en concertmusicus werkte voor onder andere Elton John, Eric Clapton, Ringo Starr en B.B. King, maar nooit als solo-artiest is doorgebroken.

Het gevolg van zo'n carrière is dat veel van de door hem geweldig gezongen nummers verspreid staan over allerlei albums van groepen en artiesten. Gelukkig is iemand op het lumineuze idee gekomen om al die nummers te verzamelen op de 3CD-uitgave Collected

De collectie start met de hit van Ace uit 1974, How Long. Nog steeds een geweldig nummer, maar als je luistert naar de live-uitvoeringen uit 2010 en 2014 (met Eric Clapton) hoor je dat Carrack's stem er met de jaren alleen maar beter op lijkt te worden. Na drie jaar bij Roxy Music maakt hij kort deel uit van Squeeze waarvoor hij onder andere het tijdloze Tempted zingt.

Hij gaat daarna deel uitmaken van de Mike + The Mechanics. Dit collectief met onder meer Mike Rutherford (ex-Genesis) bestaat sinds 1985 en is nog steeds bij tijd en wijlen actief. Carrack zong bij deze groep onder andere The Living Years, Over My Shoulder, Silent Running en Whenever I Stop.

Er staan ook wat tracks op Collected waar hij samen- of meewerkt met andere artiesten, zoals Don't Dream It's Over (met Paul Young), Burning Love (met Snowy White) en Your Own Special Way (met Steve Hackett). Zelfs als hij alleen de achtergrondvocalen doet is hij herkenbaar als wat.

Maar er zijn natuurlijk ook veel nummers van zijn solo-albums aanwezig en die doen bepaald niet onder voor de hierboven vermelde tracks. Waarschijnlijk ken je zelfs een aantal nummers zonder dat je weet dat ze van Paul Carrack zijn. Luister maar eens naar Don't Shed A Tear, When You Walk In The Room, Dedicated en mijn persoonlijke favoriet I Need You.

Collected is een met zorg en aandacht samengesteld album en tijdloos eerbetoon aan "The Man With The Golden Voice". 

© 2019 TTZL


Officiële website: Paul Carrack
Wikipedia EN: Paul Carrack
Wikipedia NL: Paul Carrack

YouTube: How Long [Ace]

YouTube: How Long [Paul Carrack, live Air Studios Session 2010]
YouTube: How Long [Eric Clapton & Paul Carrack, live 2014]
YouTube: Tempted [Squeeze]
YouTube: The Living Years [Mike + The Mechanics]
YouTube: Over My Shoulder [Mike + The Mechanics]
YouTube: Silent Running [Mike + The Mechanics]
YouTube: Whenever I Stop [Mike + The Mechanics]
YouTube: Don't Dream It's Over (met Paul Young)
YouTube: Burning Love (met Snowy White)
YouTube: Your Own Special Way (met Steve Hackett)
YouTube: Don't Shed A Tear
YouTube: When You Walk In The Room
YouTube: Dedicated
YouTube: I Need You

Geen opmerkingen:

Een reactie posten