Zoeken in deze blog

zaterdag 11 mei 2019

#339: Stock Aitken Waterman - Roadblock (1987)

Mike StockMatt Aitken en Pete Waterman (ook wel bekend as SAW) waren in met name de jaren 80 een beroemd producerstrio. Ze maakten met diverse artiesten dansmuziek waar invloeden in verwerkt waren uit onder andere eurodisco, dance-pop en italo disco en werd wel eurobeat genoemd.

Hun productiewerk was een aantal jaren erg succesvol en leverde nummers op die het in vele landen goed deden in de hitlijsten, zoals:

Mel and Kim - Respectable
Rick Astley - Never Gonna Give You Up
Kylie MinogueI Should Be So Lucky
Dead Or Alive - You Spin Me Round (Like a Record)
Sonia - You'll Never Stop Me Loving You
Bananarama - Venus

Het is niet het soort muziek dat mij aanspreekt, ook al is het ontegenzeggelijk goed gedaan. Ook in de serieuze muziekpers was weinig waardering voor deze hitparademuziek en normaal gesproken zou er daar ook geen aandacht aan worden geschonken. Het werd echter op een gegeven moment mode om SAW af te kraken en zo gebeurde het dat dit soort bladen bijvoorbeeld het nieuwe Bananarama album gingen bespreken, alleen maar om het te kunnen afkraken.

Als reactie daarop maakten Stock, Aitken & Waterman het nummer Roadblock en brachten het in eerste instantie uit zonder een vermelding van een artiest. Het is een heerlijk nummer met een echt jaren 70 soul/funk gevoel en werd door diezelfde muziekpers enthousiast ontvangen. Eén blad noemde het zelfs "the best goddamn dance record of 1987". Wat zou hun reactie geweest zijn toen ze er achter kwamen dat het de zo door hen verfoeide SAW betrof? 

Het nummer werd uiteindelijk als single uitgebracht onder de naam Stock Aitken Waterman en werd een grote hit (in Nederland haalde het net de top 10). Op diverse 12-inches stonden diverse mix-versies zoals de Rare Dub, de Rare Groove Mix en de Extended VersionIn 1991 verscheen nog een nieuwe versie: Loopine Like Remix featuring Einstein).

© 2019 TTZL


Wikipedia EN: Stock, Aitken & Waterman
Wikipedia NL: Stock, Aitken & Waterman


YouTube: Roadblock
YouTube: Roadblock (Rare Dub)
YouTube: Roadblock (Rare Groove Mix)
YouTube: Roadblock (Extended Version)
YouTube: Roadblock (Loopine Like Remix) [featuring Einstein]

YouTube: Mel and Kim - Respectable
YouTube: Rick Astley - Never Gonna Give You Up
YouTube: Kylie Minogue -  I Should Be So Lucky
YouTube: Dead Or Alive - You Spin Me Round (Like a Record)
YouTube: Sonia - You'll Never Stop Me Loving You
YouTube: Bananarama - Venus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten