Zoeken in deze blog

zondag 11 augustus 2019

#352: Eric Clapton - Me And Mr Johnson (2004) / Sessions For Robert J (2004)

Na de succesvolle albums Riding With The King (2000, met B.B. King) en Reptile (2001) boekte Eric Clapton studiotijd voor de opnamen van een nieuw album. Er waren tijdens de eerste sessies echter nog niet voldoende nieuwe songs gereed en daarom werd de studiotijd benut door het opnemen van covers van nummers van Robert Johnson (een muzikale held van Clapton). 

Deze Delta blues pionier leefde van 1911 tot 1938 en is legendarisch geworden vanwege zijn belang voor de muziek, maar ook doordat er zo weinig over hem bekend is. Zo zijn er slechts twee foto's waar hij op staat en is er zo mogelijk nog minder bekend over zijn leven. Hierdoor doen er vele verhalen over hem de ronde. De bekendste is wel dat hij zijn ziel aan de duivel verkocht in ruil voor zijn muzikale succes (zie blog #82).

De Johnson-covers werden uitgebracht voorafgaand aan een nieuw, regulier album. Het werd een groot succes, zowel artistiek als commercieel. Uptempo nummers als When You Got A Good FriendMilkcow Calf's Blues en Stop Breakin' Down Blues worden op het album heerlijk afgewisseld met tragere nummers als Me And The Devil BluesLittle Queen of Spades en Come On In My Kitchen. Maar wat vooral knap is aan het album is dat Clapton de nummers in een moderne setting weet te plaatsen zonder iets af te doen aan de authenticiteit. Vergelijk bovenstaande nummers maar eens met de originelen van Robert Johnson (de links staan onderaan dit blog). 

Slechts negen maanden na het album kwam Eric Clapton al met een vervolg, Sessions For Robert J. Het is een muziekdocumentaire waarin repetities voor de tournee en een opnamesessie zijn vastgelegd. Ook duidt Clapton in interviews het belang van Johnson's muziek voor hem. If I had Possesion Over Judgement Day, They're Red HotFrom Four Until Late en Love In Vain geven een aardig beeld. Elf van die tracks staan ook op een bijgevoegde CD.

De twee CD's en DVD zijn een prachtig eerbetoon aan Robert Johnson en tegelijk laten ze zien aan wat voor een gigant Eric Clapton zelf is.

© 2019 TTZL


OfficiĆ«le website: Eric Clapton
Wikipedia EN: Eric Clapton
Wikipedia NL: Eric Clapton

YouTube: When You Got A Good Friend
YouTube: Milkcow Calf's Blues
YouTube: Stop Breakin' Down Blues
YouTube: Little Queen of Spades
YouTube: Come On In My Kitchen
YouTube: Me And The Devil Blues

YouTube: If I had Possesion Over Judgement Day
YouTube: They're Red Hot
YouTube: From Four Until Late
YouTube: Love In Vain

YouTube: When You Got A Good Friend [Robert Johnson]
YouTube: Milkcow Calf's Blues [Robert Johnson]
YouTube: Stop Breakin' Down Blues [Robert Johnson]
YouTube: Little Queen of Spades [Robert Johnson]
YouTube: Come On In My Kitchen [Robert Johnson]
YouTube: Me And The Devil Blues [Robert Johnson]


Geen opmerkingen:

Een reactie posten