Zoeken in deze blog

zondag 16 oktober 2022

#518: Donna Summer - MacArthur Park Suite (1978)

LaDonna Adrian Gaines, beter bekend als Donna Summer (1948-2012)
, is een bekende zangeres geworden, maar werd (en wordt) denk ik niet door iedereen op voldoende artistieke waarde geschat. 

Het is alom bekend dat Summer vanaf haar eerste album Lady Of The Night (1974) werkte met de songschrijvers en producers Giorgio Moroder en Pete BellotteWaarschijnlijk minder bekend is dat zij al vanaf het tweede album Love To Love You Baby (1975) meeschreef aan nummers. In de periode dat Summer met Moroder en Belotte bleef werken (1974-1981) zou haar aandeel ook steeds groter worden.

Haar albums staan over het algemeen vol met nieuw geschreven tracks, maar een enkele keer staat er ook een cover tussen. Zo staat op A Love Trilogy (1976) het nummer Could It Be Magic van Barry Manilow en die cover zet het origineel
  uit 1973 volledig
 in de schaduw. En voor de filmsoundtrack Thank God It's Friday (1978) nam ze een leuke, lang uitgerekte versie van Je T'Aime (Moi Non Plus) op die nog maar weinig heeft van het origineel uit 1968 van Jane Birkin en Serge Gainsbourg.

Op het live-album Live And More (1978) waagde zij zich aan een medley van jazz-standards en een nummer van Barbra Streisand. Het hoogtepunt van het album is voor mij echter kant 4 van die dubbelelpee waarop een nieuwe studiotrack staat: MacArthur Park Suite. Het nummer bestaat uit twee zelfgeschreven nummers (One Of A Kind en Heaven Knows) die ingeklemd zitten tussen twee delen MacArthur Park, een cover van het prachtige origineel  uit 1968 van Richard Harris (zie ook blog #373). De ruim zeventien minuten durende suite is een geweldig geheel dat prachtig gebruik maakt van Harris' nummer. Een single-edit van alleen MacArthur Park werd een grote hit in vele landen.

In 1981 nam Summer een laatste album op met Moroder en Bellotte, maar I'm A Rainbow werd door haar nieuwe platenmaatschappij Geffen Records op de plank gelegd en pas in 1996 uitgebracht. Op de plaat staat haar cover van Don't Cry for Me Argentina en alhoewel die zeker niet slecht is, kan deze niet tippen aan de originele versie van Julie Covington van het concept-album Evita (later verwerkt tot musical en film).

Na dat niet uitgebrachte album werkte Summer op het zelfgetitelde Donna Summer uit 1982, op initiatief van Geffen Records, voor het eerst met andere songschrijvers en een andere producer (Quincy Jones). Op dit album staat een opvallende cover van de veel gecoverde jazz-standard Lush Life die recht doet aan het origineel dat in de jaren dertig werd geschreven door Billy Strayhorn en in de jaren veertig voor het eerst door hem werd uitgevoerd met Kay Davis en The Duke Ellington Orchestra. Dit nummer illustreert nog maar eens wat een goede zangeres Donna Summer was.

Prijsnummer van datzelfde album is voor mij State Of Independence. Dit is een bijzonder krachtige en mooi gearrangeerde uitvoering van het origineel van Jon And Vangelis waar ik al kort naar verwees in blog #222. Voor mij is dit één van die gevallen waarin ik de cover beter vind dan het origineel.

Al met al kan de conclusie zijn dat Donna Summer niet veel covers gedaan heeft, maar dat degenen die ze gemaakt heeft meestal goed hebben uitgepakt.

© 2022 TTZL


Officiële website: Donna Summer
Wikipedia EN: Donna Summer
Wikipedia NL: Donna Summer

YouTube: Lush Life

YouTube: Could It Be Magic [Barry Manilow]
YouTube: Je T'Aime (Moi Non Plus) [Jane Birkin And Serge Gainsbourg]
YouTube: MacArthur Park [Richard Harris]
YouTube: Don't Cry for Me Argentina [Julie Covington]
YouTube: State Of Independence [Jon and Vangelis]
YouTube: Lush Life [Kay Davis, Billy Strayhorn & The Duke Ellington Orchestra]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten