Zoeken in deze blog

zondag 12 februari 2017

#222: Vangelis - Delectus (2017)

Evangelos Odysseas Papathanassiou, beter bekend als Vangelis, wordt in maart a.s. 74 jaar. Blijkbaar vond hij het daarom tijd worden om zijn werk in geremasterde vorm opnieuw uit te geven.

Los van de remaster van de Blade Runner in 2007, startte de remaster-campagne met de heruitgave in 2013 van zijn zes albums voor de RCA en Arista labels.

De campagne werd deze maand vervolgd met het uitkomen van Delectus, een 13CD-box met boek, met de ondertitel 'The Polydor & Vertigo Recordings - 1973-1985'.

De box bevat 6 solo-albums*, 4 soundtracks* en 3 albums* met Yes-zanger Jon Anderson. Er zitten veel sterke albums bij met het werk zoals we dat van Vangelis kennen: We Were All Uprooted, Himalaya, Soil Festivities, Theme From Antarctica en natuurlijk Titles (Chariots Of Fire).

Maar er zitten ook wat afwijkende albums in de box. Zo zijn er bijvoorbeeld de albums met Jon Anderson. Die waren zeer succesvol, zowel artistiek als commercieel, en leverden zelfs hits als I Hear You Know and I'll Find My Way Home op. Het nummer State Of Independence was in de versie van Donna Summer zelfs een nummer 1 hit in de Nederlandse Top 40.

De echte buitenbeentjes zijn echter de solo-albums See You Later uit 1980 en Invisible Connections uit 1985. 

See You Later is Vangelis' protest tegen de richting die de mensheid aan het eind van de 20e eeuw uitgaat: een leven vol stress, spanning, conflict, agressie en absurditeit. Het resultaat is een melancholisch album met pop-invloeden en voor het eerst door Vangelis geschreven teksten die gezongen worden door onder andere Jon Anderson en Peter Marsh. Het album werd zeer verdeeld ontvangen door publiek en critici en tot op de dag verdeeld het de aanhang van Vangelis. Luister naar See You Later en oordeel zelf.

Invisible Connections is Vangelis' meest progressieve en experimentele album. Het is een verstild klankenlandschap dat naar zijn eigen zeggen verwijst naar de wetenschappelijke prestaties van de mens. Het album kwam opvallend genoeg uit op een label voor klassieke muziek, Deutsche Grammophon.
Ook hier geldt, luister naar Invisible Connections en oordeel zelf.


* Solo: Earth (1973), China (1979), See You Later (1980), Soil Festivities (1984), Mask (1985), Invisible Connections (1985)

* Soundtracks: L’Apocalypse Des Animaux (1973), Opera Sauvage (1979), 
Chariots of Fire (1981), Antarctica (1983)

* met Jon Anderson: Short Stories (1979), The Friends of Mister Cairo (1981), 
Private Collection (1983)


© 2017 TTZL


Officiële FacebooksiteVangelis
Fan websites: Elsewhere / V.Movements / V.History / V.Collector / Nemo Studios
Wikipedia EN: Vangelis
Wikipedia NL: Vangelis

YouTube: We Were All Uprooted [van 'Earth']
YouTube: Himalaya [van 'China']
YouTube: Soil Festivities [album]
YouTube: Theme From Antarctica [van 'Antarctica']
YouTube: Titles (Chariots Of Fire) [van 'Chariots Of Fire']
YouTube: I Hear You Know [van 'Short Stories']
YouTube: State Of Independence [van 'The Friends Of Mister Cairo']
YouTube: State Of Independence [versie van Donna Summer]
YouTube: I'll Find My Way Home [single, later op 'The Friends Of Mister Cairo']
YouTube: See You Later [album]
YouTube: Invisible Connections [album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten