Zoeken in deze blog

zaterdag 25 februari 2017

#224: Uriah Heep - Look At Yourself (1971)

Uriah Heep is een band die in één adem genoemd zou moeten worden met Black Sabbath, Led Zeppelin en Deep Purple. In de vroege jaren zeventig vormden ze met die drie groepen de top van de rockpyramide, maar toch hebben ze niet dezelfde status bereikt. In Nederland hadden ze bijvoorbeeld slechts twee nummers in de Top 40: Easy Livin' (#5) en Return To Fantasy (#34).

In blog #156 heb ik de herkomst van de aparte bandnaam al eens uit de doeken gedaan, maar ook muzikaal is Uriah Heep een apart geval. Ze waren vanaf de start eclectischer dan de eerder genoemde bands en verwerkten vele muzikale invloeden. Vooral progrock is prominent aanwezig in hun hardrock.

Het derde album Look At Yourself zorgde voor de doorbraak van Uriah Heep. De opvallende hoes met een uitsnede met spiegelend materiaal zal daarbij geholpen hebben, maar het is natuurlijk vooral de muziek die er toe doet. 

Het album opent met het titelnummer. Al bij de intro blijkt dat Uriah Heep goed luisterde naar tijdgenoten (iets dat overigens toen niet ongewoon was). Het intro en de break van Look At Yourself hebben namelijk iets te veel weg van Deep Purple's Chasing Shadows (uit 1969) om toeval te zijn. Dat neemt niet weg dat Look At Yourself een geweldige fusie van heavy metal en progrock is met mooie vocale harmonieën en fantastische keyboardpartijen. Een klassieker in de Uriah Heep-catalogus.

Er staan meer echte heavy rocktracks op het album zoals Tears In My Eyes (met mooie 'vocal harmony break') en het prettig doordenderende Love Machine. Daarnaast heeft het album met I Wanna Be Free en Shadows Of Grief twee fijne nummers waarin allerlei invloeden zijn verwerkt. Uit laatstgenoemde track blijkt duidelijk dat het vroege werk van Pink Floyd niet onbekend was bij de leden van Uriah Heep. Als het op één na laatste nummer van het album biedt de prima ballad What Should Be Done een mooi tegenwicht aan al het geweld.

De grote blikvanger van het album is een meer dan tien minuten durend epos, vergelijkbaar met Led Zeppelin's Stairway To Heaven of Deep Purple's Child In Time. In de canon van Uriah Heep is July Morning één van de absolute hoogtepunten. De afwisseling van luide en rustige passages, fantastisch gitaar- en toetsenwerk en sterke zang maken dit tot een echte klassieker.

Remasters van de Uriah Heep albums zijn al midden jaren negentig uitgebracht. In 2003 werden de albums opnieuw geremastert en uitgebracht als deluxe editions met bonustracks. Helaas hebben deze CD's een nogal koele, scherpe en onaangename klank gekregen. 

Gelukkig is er in 2016 een nieuwe remaster-campagne gestart waar op de websites voor audiofielen wel lovend over wordt geschreven. De albums worden allemaal met een bonus-CD uitgebracht. Tot nu toe zijn de eerste twee albums heruitgebracht en in maart 2017 volgen hun drie bekendste albums: Look At Yourself, Demons And Wizards en The Magician's Birthday

Een beetje goed shoppen loont trouwens, want waar sommige webwinkels tot wel 23 euro voor de dubbel-CD's vragen kun je het eerste en tweede album bij dodax.nl voor rond de 13 euro bestellen.

© 2017 TTZL


Officiële website: Uriah Heep
Officiële discografie: Uriah Heep (maintained by Finnish fanclub!)

Wikipedia EN: Uriah Heep
Wikipedia NL: Uriah Heep

YouTube: Look At Yourself
YouTube: I Wanna Be Free
YouTube: July Morning
YouTube: Tears In My Eyes
YouTube: Shadows Of Grief
YouTube: What Should Be Done
YouTube: Love Machine

YouTube: Easy Livin' [van 'Demons And Wizards, 1972]
YouTube: Return To Fantasy [van 'Return To Fantasy', 1975]
YouTube: Chasing Shadows [Deep Purple]
YouTube: Stairway To Heaven [Led Zeppelin]
YouTube: Child In Time [Deep Purple]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten