Zoeken in deze blog

zondag 5 maart 2017

#225: Topper Heading - Waking Up (1986)

Topper Headon was de drummer van The Clash. Hij kwam bij de groep vlak nadat het eerste album was opgenomen en hij werd uit de band gezet net nadat het vijfde album ('Combat Rock') was opgenomen, maar nog vóór het uitbrengen ervan. 
Zijn heroïneverslaving had inmiddels zo'n negatieve invloed op zijn gezondheid en drummen gekregen dat hij niet langer te handhaven was. 

Dit had hem er echter niet van weerhouden om The Clash's grootste hit, Rock The Casbah, zo'n beetje in zijn eentje te schrijven en op te nemen. Toen de andere drie leden niet aanwezig waren zat Headon alleen in de studio een eigen idee uit te werken en nam de drum-, piano-en baspartijen van het nummer op. Toen de drie andere het nummer hoorden waren ze zo onder de indruk dat ze er niets meer aan hebben veranderd. Alleen de gitaarpartij en een andere tekst werden eraan toegevoegd en klaar was het nummer.

In 1985, drie jaar na zijn gedwongen vertrek bij The Clash, kwam er een eerste teken van leven, de single Drumming Man. Het is een cover van een nummer van de legendarische drummer Gene Krupa en op dit Big Band-nummer hoor je al dat Topper Headon van meer soorten muziek houdt dan alleen punk rock

Ook nog in 1985 verschijnt een tweede single die een voorbode is van zijn enige solo-album, Waking Up. Het nummer, Leave It To Luck, is een heerlijke mix van blues, rock, soul en rhythm & blues. Topper Headon heeft een mooie groep muzikanten om zich heen verzameld waarvan hier vooral vocalist Jimmy Helms en toetsenist Mick Gallagher opvallen. Wonder boven wonder bereikt het nummer de onderste regionen van de Nederlandse Top 40 waar het drie weken verblijft.

Het album Waking Up verschijnt in 1986 en kent een aantal goede nummers en een paar middelmatige. Het is dan ook geen topalbum, maar ik zet het nog graag op vanwege nummers als Got To Keep On Going, Pleasure And Pain, Just Another Hit en When You're Down. Ook leuk is de relaxte uitvoering van de Booker T. & The MG's klassieker Time Is Tight (toch weer heel anders dan het origineel of The Clash' cover van Time is Tight). Leave It To Luck blijft voor mij echter de favoriet.

Tot aan 2004 is Topper Headon blijven worstelen met zijn verslaving, maar na zijn dertiende 'rehab' is hij eindelijk 'clean'. Als drummer wordt Topper Headon trouwens behoorlijk ondergewaardeerd. Luister bijvoorbeeld eerst eens naar de drumtrack van The Clash's London Calling/drums en dan naar het nummer London Calling zelf en je hoort hoe goed hij was/is.

© 2017 TTZL


Wikipedia EN: Topper Headon

YouTube: Drumming Man [clip]
YouTube: Leave It To Luck
YouTube: Pleasure And Pain
YouTube: Just Another Hit
YouTube: When You're Down
YouTube: Time Is Tight

YouTube: Rock The Casbah [The Clash]
YouTube: London Calling - Drums [The Clash]
YouTube: London Calling [The Clash]
YouTube: Time is Tight [The Clash]
YouTube: Time Is Tight [Booker T. & The MG's]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten