Zoeken in deze blog

zondag 19 maart 2017

#227: Chuck Berry - After School Session (1957)

De benamingen icoon en legende worden vaak gebruikt, maar lang niet altijd terecht. In het geval van Chuck Berry zijn deze termen echter zeer van toepassing. De vader van de rock 'n' roll overleed gisteren op 90-jarige leeftijd.

Chuck Berry werd geboren in 1926 in St. Louis, Missouri in een middenklassegezin. Zijn vader was aannemer en deken van een Baptistengemeente en zijn moeder was een schoolhoofd. 

Berry had al vroeg interesse in muziek en kreeg ook de ruimte om hiermee te experimenteren. Op de middelbare school gaf hij zijn eerste optreden en de goede respons daarop was voor hem reden om verder in de muziek te willen gaan. 

Op zijn zeventiende begon hij echter een stommiteit door met vrienden drie winkels te beroven en een auto te stelen. Hij kreeg tien jaar cel, maar kwam na drie jaar vrij wegens goed gedrag. Hij trouwde en had allerlei baantjes en speelde daarnaast in diverse clubs als extra inkomstenbron.

In mei 1955 ging Berry naar Chicago omdat hij Muddy Waters wilde ontmoeten. Waters stelde voor om contact op te nemen met Leonard Chess van Chess Records. Berry dacht dat dit label alleen geïnteresseerd was in rhythm & blues, maar omdat die markt aan het krimpen was kwamen inmiddels ook andere muzieksoorten in aanmerking. 

Zo kwam het dat in juli 1955 Chuck Berry's eerste single werd uitgebracht: Maybellene. Op dit nummer is al zijn kenmerkende stijl te horen waarin hij zwarte rhythm & blues mengt met blanke country music (iets dat hem een gemengd publiek opleverde, maar hem door een deel van de zwarte gemeenschap niet in dank werd afgenomen). Overigens lijkt het nummer Ida Red van Bob Wills & His Texas Playboys een grote inspiratiebron te zijn geweest voor Maybellene.

Hierna volgden nog meer singles waarvan met name Roll Over Beethoven en School Day (Ring! Ring! Goes The Bell) succesvol waren. De vroege singles kwamen uiteindelijk allemaal op LP's terecht en Chuck Berry's eerste album, After School Session uit mei 1957, is dan ook vooral een verzameling van A- en B-kantjes van eerder uitgebrachte singles. Dit neemt echter niet weg dat het een fantastisch album is en een ijkpunt voor de rock 'n' roll.

Nummers als Too Much Monkey Business, Roly Poly, Brown Eyed Handsome Man en Havana Moon zijn bekende uptempo Chuck Berry-klassiekers geworden. Maar ook lekkere langzame nummers als Wee Wee Hours en het instrumentale Deep Feeling (op pedal steel gitaar) staan op het album. 

In de jaren na dit debuutalbum zou Chuck Berry nog vier prachtige platen maken bij Chess Records voor hij bij andere platenmaatschappij nog veel meer mooie muziek zou maken. Van collega-muzikanten heeft hij altijd enorm veel waardering gekregen voor zijn pionierswerk in de rock 'n' roll. Chuck Berry was ook de eerste artiest die werd opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame.

© 2017 TTZL


Officiële website: Chuck Berry
Wikipedia EN: Chuck Berry

Wikipedia NL: Chuck Berry
YouTube: Deep Feeling
YouTube: Too Much Monkey Business
YouTube: Wee Wee Hours
YouTube: Roly Poly
YouTube: Brown Eyed Handsome Man
YouTube: Havana Moon

YouTube: Maybellene
YouTube: Roll Over Beethoven
YouTube: Ida Red  [Bob Wills & His Texas Playboys]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten