Zoeken in deze blog

maandag 27 maart 2017

#228: Mungo Jerry - In The Summertime (1970)

Het mooie weer van de afgelopen dagen deed mij ineens denken aan een nummer dat een zomers gevoel bij me oproept. Ik kon me nog net herinneren dat Mungo Jerry de uitvoerende artiest is, maar realiseerde me dat ik er verder niet veel van afwist.

Mungo Jerry blijkt een Britse band die sinds 1969 bestaat en nog steeds actief is, zij het steeds in wisselende bezettingen. Zanger/gitarist Ray Dorset is het enige constante groepslid. 

Ze maakten hun podiumdebuut op het Hollywood Music Festival in Newcastle (UK) op 23 mei 1970, één dag nadat hun debuutsingle was verschenen. Op dat festival speelden ook bands als Free, Ginger Baker's Air Force, Colosseum, Family, Black Sabbath en Traffic. Op het festival vond ook het eerste optreden plaats van Grateful Dead in de UK, maar het was Mungo Jerry's optreden dat zo beviel dat ze gevraagd werden om de volgende dag een ingelast optreden te geven op het festival. 

Het nummer waar ik het over heb was in in de zomer van 1970 een nummer 1 hit in vele landen, waaronder Nederland, getiteld In The Summertime. Deze debuutsingle van Mungo Jerry is nog steeds redelijk bekend en stond tot aan 2008 in de Top 2000

De track is een skiffle, een mengeling van een aantal muziekstijlen zoals (Americanfolk, jazz en blues. De simpele structuur en meezingbaarheid zullen zeker hebben bijgedragen aan het succes van het nummer en toch is het puur en eerlijk. Je komt dan ook niet voor niets aan de top van de hitparade in zo'n twintig landen. Dat de wijze van uitvoering van een nummer er wel degelijk toe doet blijkt wel uit de versie van Shaggy featuring Rayvon uit 1995. 

Het succes van de debuutsingle werd door de groep nooit meer geëvenaard. Er werden nog wel een paar hits gescoord, maar wie herinnert zich Maggie (1970, #14), Somebody Stole My Wife (1971, #31) of Lady Rose (1971, #36)? Alleen bij Alright, Alright, Alright (1973, #6) zullen misschien nog wat mensen opveren. 

Ray Dorset werkt met een groep muzikanten nog steeds onder de naam Mungo Jerry en eens in de zoveel jaar verschijnt er ook nog een album op steeds wisselende labels. De groep toert ook nog steeds langs het clubcircuit en zal daarbij ongetwijfeld nog steeds In The Summertime als uitsmijter spelen. 

© 2017 TTZL


Officiële website: Mungo Jerry
Wikipedia EN: Mungo Jerry

Wikipedia NL: Mungo Jerry

YouTube: In The Summertime

YouTube: Maggie
YouTube: Lady Rose
YouTube: Alright, Alright, Alright

Geen opmerkingen:

Een reactie posten