Zoeken in deze blog

zaterdag 4 februari 2017

#221: John Wetton (1949-2017)

King Crimson, Roxy Music, Uriah Heep, UK, Wishbone Ash, Asia - de bands waar John Wetton deel van uitmaakte zijn bij het grote publiek veel bekender dan de man zelf. Voor progrock-liefhebbers is de bassist en zanger echter de zoveelste grote naam die die afgelopen tijd is overleden.

Na in een aantal kleine bandjes gespeeld te hebben was in 1971 de Britse jazzrock-band Mogul Thrash het eerste serieuze werk van John Wetton. Na de single Sleeping In The Kitchen en een een gelijknamige LP hield de band echter al weer op te bestaan. 

Hij speelde daarna korte tijd bij Gordon Haskell, Family en Larry Norman voor hij zich aansloot bij King CrimsonIn de drie jaar (1972-74) bij die band maakte hij drie hoog gewaardeerde platen: Larks' Tongues In Aspic, Starless And Bible Black en Red. Naast zijn revolutionaire basspel kleurt ook zijn geweldige stem nummers als Easy Money, The Great Deceiver en Starless.

Toen King Crimson (voor de eerste keer) werd ontbonden in 1974 ging Wetton op tournee met Roxy Music (hij is te horen op het live-album Viva! Roxy Music) en maakte hij twee albums met Uriah Heep: Return To Fantasy (1975) en High And Mighty. De titelsong van het eerste album haalde in Nederland de Top 40.

Na een mislukte een hereniging van King Crimson in 1977 formeerde Wetton het kwartet UK en hun eerste, gelijknamige album kreeg uitstekende kritieken. Nadat de halve band om diverse redenen was vertrokken werd het duo Wetton en Eddie Jobson aangevuld tot een trio door drummer Terry Bozzio en maakten ze een prima tweede album: Danger Money. Het album leverde zelfs een klein hitje op dat ieder jaar weer in de Top 2000 genoteerd staat: Rendezvous 6:02.

Nadat hij een korte periode bij Wishbone Ash heeft gespeeld (album: Number The Brave) gaat hij samenwerken met Steve Howe van Yes. Dit zal uitmonden in de oprichting van de band Asia die een commerciële variant van progrock speelt. Hiermee wordt aanzienlijk succes geboekt. De eerste paar albums verkopen goed en er wordt zelfs een mondiale hit gescoord met het nummer Heat Of The Moment.

In de jaren negentig maakt John Wetton geen deel meer uit van Asia en houdt hij zich bezig met solowerk en samenwerkingen. In 2006 vind er een reünie plaats van (het grootste deel van) de originele bezetting van Asia en tot aan zijn dood zal Wetton weer deel uitmaken van de band. 

De discografie van John Wetton leest als een geschiedenis van de (prog)rock. Of je nu kijkt de bands waar hij deel van uitmaakte, zijn solowerk of naar alle artiesten voor wie hij sessiewerk verrichtte, John Wetton's bijdrage aan de muziek is niet te overschatten. Opnieuw is een groot muzikant heengegaan.

© 2017 TTZL


Officiële Website: John Wetton
Wikipedia EN: John Wetton
Wikipedia NL: John Wetton

YouTube: Sleeping In The Kitchen [Mogul Thrash - track]
YouTube: Easy Money [King Crimson - track]
YouTube: The Great Deceiver [King Crimson - track]
YouTube: Starless [King Crimson - track]
YouTube: Viva! Roxy Music [Roxy Music - album]
YouTube: Return To Fantasy [Uriah Heep - track]
YouTube: Rendezvous 6:02 [UK - track]
YouTube: Heat Of The Moment [Asia - track] [clip]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten