Zoeken in deze blog

zondag 23 oktober 2022

#519: The Dictators - The Next Big Thing EP (2015)

In maart 1975 verscheen Go Girl Crazy!, het debuut van The Dictators, bij het grote label Epic Records. Een succes werd het echter niet. Door tegenvallende verkoopcijfers werden ze direct weer gedumpt door het label en besloot de band eind 1975 er alweer een punt achter te zetten. Begin 1976 besloot men toch door te gaan en tot op de dag van vandaag bestaat de band nog steeds, met twee van de vier originele leden (Andy "Adny" Shernoff en Ross "The Boss" Friedman).

Zoals ik al terloops aangaf in blog #161 worden The Dictators tegenwoordig onder de Amerikaanse punkgrootheden geschaard (of zoals de bekende muziekjournalist John Dougan zei: "one of the finest and most influential proto-punk bands to walk the earth"). Ook hun debuutalbum heeft een volledig terechte herwaardering gekregen en heeft vele generaties aan punkbands beïnvloed. 

Op 4 december 2015 verscheen daarom een 40th Anniversary Edition van die plaat. Voorafgaand verscheen op 27 november 2015 (op Record Store Day Black Friday) een 10-inch plaat op rood vinyl (in een gelimiteerde oplage van 2500 stuks) onder de titel The Next Big Thing EP

Op de A-kant staan drie nummers van dat debuut in een nieuwe versie door fan en punk-zanger/songwriter/producer Andrew W.K.The Next Big Thing, Two Tub Man en Weekend. "Remixed, over-produced and totally ruined reimagined" is de omschrijving van Andrew W.K. voor zijn werk aan deze nummers, maar als je de korte Making Of bekijkt begrijp je dat je dit met een korrel zout moet nemen (zeker gezien Andy Schernoff naast hem zit en enthousiast is over de nieuwe mixen).

Op de B-kant staan drie outtakes. Naast Backseat Boogie (Take 1), dat niet op het album terecht is gekomen, staan er alternatieve versies op van The Next Big Thing (Alt. Take - Take 1) en Weekend (Instrumental - Take 3).

Dit 10-inch plaatje was een heerlijke opwarmer voor de heruitgave van het album en verdient het om lekker luid gedraaid te worden. Go Girl Crazy! is weer een voorbeeld van een plaat die ten tijde van het uitbrengen niet op waarde werd geschat, maar gelukkig niet in de vergetelheid is geraakt en uiteindelijk de waardering heeft gekregen die het album verdient.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten