Zoeken in deze blog

zondag 9 oktober 2022

#517: ZZ Top - Raw ('That Little Ol' Band From Texas' Original Soundtrack) (2022)

In 2019 verscheen op Netflix een documentaire over ZZ Top onder de titel That Little Ol' Band from Texas. Drie jaar later is er, onder het mom van de  'Original Soundtrack', een prachtig stuk uit die documentaire alsnog op CD verschenen. Het gaat hier om een twaalftal nummers die live, zonder publiek en zonder opsmuk worden uitgevoerd in de Gruene Hall, Texas

ZZ Top behoort tot de toplaag van mijn favoriete artiesten. Ik kan van al hun albums genieten, maar toch vooral van de albums uit hun vroege periode waar de muziek rauw en ongepolijst was. De kale bezetting van gitaar, bas en drums (zie blog #455), de succesvolle toevoeging van blazers (zie blog #405) of later in hun carrière de terugkeer naar het geluid van hun eerste periode (zie blogs #12).

Minder gecharmeerd ben ik van de albums waar de synthesizer een rol ging spelen. Dit start op El Loco (1981) met niet zulke geweldige resultaten. Luister bijvoorbeeld naar Tube Snake Boogie. Op Eliminator (1983) pakt dit een stuk beter uit en dat levert hun grootste hits op, zoals Gimme All Your Lovin’Sharp Dressed Man en Legs

Tijdens het maken van de documentaire werden gitarist Billy Gibbons, bassist Dusty Hill en drummer Frank Beard gevraagd om naar Gruene Hall te komen voor een fotoshoot. Zonder dat zij het wisten had de crew echter ook hun apparatuur klaargezet en natuurlijk kon het trio het niet weerstaan om te gaan spelen. Dit impromptu optreden zonder publiek werd gefilmd voor de documentaire en nu is een selectie daaruit op CD beschikbaar.

De titel van het album ('Raw') doet recht aan het geluid op de CD. ZZ Top klinkt als een mengeling van de jonge honden van weleer met de energie en alleen gitaar, bas en drums, maar dan aangevuld met de rust en ervaring van de doorgewinterde muzikanten die ze zijn geworden.

Vroege nummers als Brown Sugar (hun nummer, niet de Rolling Stones' song),  Just Got Paid en Thunderbird krijgen een heerlijke uitvoering. Maar ook een nummer als I'm Bad, I'm Nationwide blijft meer dan overeind zonder de blazersarrangementen en de ballad Blue Jean Blues krijgt een nét iets snellere uitvoering dan het origineel en ook dat werkt prima.

Wat mij echter echt verraste was de uitvoering van de nummers die we kennen met synthesizerpartijen. Ik vind de kale uitvoeringen van Legs, Gimme All Your Lovin' en vooral Tube Snake Boogie veel beter dan de originelen. 

Het album is nu al één van mijn favoriete ZZ Top albums. Daarnaast wist men op het moment van het maken van de documentaire natuurlijk nog niet dat het Dusty Hill zijn laatste opnamen zouden zijn voor zijn overlijden in 2021. Dit maakt dit album nog iets specialer.

© 2022 TTZL


YouTube: Brown Sugar
YouTube: Just Got Paid
YouTube: Thunderbird
YouTube: Blue Jean Blues
YouTube: Legs

YouTube: Legs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten