Zoeken in deze blog

zaterdag 20 juli 2013

#37: Laurie Anderson - Big Science (1981)

Eind 1981 staat er zeven weken lang een single in de Top 40 waarvan het op zijn zachtst gezegd opmerkelijk is dat deze überhaupt in de Top 40 terecht is gekomen. Ik heb het over O Superman (For Massenet) van Laurie Anderson. De single reikte in Nederland tot de negende plaats (in de UK werd het zelfs een nummer twee notering).

Deze experimentele multimediakunstenares had in de jaren daarvoor opgetreden met haar lange voorstelling (acht uur!) United States welke verdeeld over twee avonden werd opgevoerd. De single O Superman en de andere nummers van het op de single volgende album Big Science kwamen allemaal uit die voorstelling. Naar aanleiding van het verschijnen van de heruitgave van het album met bonusmateriaal in 2007 is er een microsite verschenen die een bezoek waard is.


O Superman (For Massenet) is muzikaal gezien kaal en minimaal. Dit geldt echter lang niet voor alle nummers op het album. De opener From The Air kent bijvoorbeeld een stevig ritme en een uitgebreidere instrumentatie. Hetzelfde is wel de gesproken voordracht en de vervreemdende teksten (in dit nummer spreekt de piloot van een neerstortend vliegtuig zijn passagiers op een aparte manier toe).

Onder andere Big Science, Sweaters en Let X=X zijn stuk voor stuk intrigerende kunstwerkjes. Born, Never Asked is wat mij betreft echter het mooiste dat het album te bieden heeft. Een bijna geheel instrumentaal nummer met een hypnotiserende werking.

Big Science is geen gemakkelijke kost en ik kan me goed voorstellen dat het lang niet iedereen aanspreekt. Bij mij heeft het album echter sinds 1981 al menige draaibeurt ondergaan.


© 2013 TTZL


Officiële website: Laurie Anderson
Wikipedia EN: Laurie Anderson
Wikipedia NL: Laurie Anderson
Youtube: O Superman (For Massenet)
Youtube: From The Air
Youtube: Big Science
Youtube: Sweaters
Youtube: Let X=X
Youtube: Born, Never Asked

Geen opmerkingen:

Een reactie posten