Zoeken in deze blog

zondag 4 mei 2014

#78: Tommy (original soundtrack recording composed by The Who) (1975)

Begin 1968 was The Who een succesvolle band, maar zelfs na drie albums waren het toch vooral de vele top 10 hits waar de aandacht naar uitging. Met name gitarist (en voornaamste songschrijver) Pete Townshend wilde echter dat The Who meer zou zijn dan een singlesband. 

Hij begon een artistiek waagstuk dat het einde van The Who kon betekenen of een nieuw begin. Het werd uiteindelijk het laatste toen in mei 1969 het magistrale Tommy uitkwam. Maar daar ga ik het nu niet over hebben. 

In 1975 verscheen namelijk de film Tommy van regisseur Ken Russell met de bijbehorende soundtrack. De heren van The Who spelen op deze soundtrack samen met de acteurs en muzikanten die in de film spelen. En om maar meteen met de deur in huis te vallen. Kwalitatief is de film niet meer dan een zesje waard. Het is allemaal nogal over-de-top en opzichtig. Kijk maar eens naar de trailer. Ook de soundtrack steekt bleekjes af tegen het origineel van The Who

En toch...toch hou ik van de soundtrack (en stiekem ook van de film). Deels is dat jeugdsentiment. Ik zal tien of elf geweest zijn toen ik de soundtrack voor het eerst hoorde, nog onwetend van het origineel, en ik vond de nummers en het verhaal geweldig.

Al ik er nu naar luister hoor ik dat de beperkte zangkwaliteiten van acteurs als Ann-Marget en Oliver Reed kunstig worden gecamoufleerd door de arrangementen en ondersteunende koortjes. Maar hun inzet en dramatische expressie maken veel goed. 

Daarnaast staan er ook een aantal sterke uitvoeringen op. Zo speelt Eric Clapton Eyesight To The Blind (het origineel is van Sonny Boy Williamson uit 1936) op een lekkere funky manier met een heel ingehouden wijze van zingen. Direct na dat nummer komt Acid Queen dat Tina Turner op het lijf schreven lijkt.

De versie van I'm Free in de film wordt gewoon door Roger Daltrey gezongen en is heel energiek, maar het hoogtepunt is toch de uitvoering van Pinball Wizard door Elton John met zijn eigen band. Het werd een top 10 hit in de UK.

De soundtrack van Tommy is dan misschien geen kunst met een grote 'K' en mag ook niet vergeleken worden met het origineel, ik zou hem toch niet willen missen. Als je wilt kun je de Tommy soundtrack integraal beluisteren en mocht die je bevallen, luister dan vooral ook eens naar het origineel

© 2014 TTZL


Official website: The Who/Tommy OST
IMDB.com: Tommy
Wikipedia EN: Tommy OST
Wikipedia NL: Tommy film
Youtube: Tommy trailer
Youtube: Acid Queen
Youtube: I'm Free
Youtube: Pinball Wizard
Youtube: Tommy OST (hele album)
Youtube: Tommy (hele album van The Who)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten