Zoeken in deze blog

zondag 28 juni 2015

#138: Pacific 231 / Rapoon - Palestine (2007)


Pacific 231 is sinds 1984 een project van Pierre Jolivet waarmee hij zich naar eigen zeggen bezig houdt met 'sound exploration in motion'. Rapoon is sinds 1992 een project van Robin Storey. Daarvoor was hij 12 jaar actief in de experimentele band :zoviet*france: die inmiddels een legendarische status heeft verworven.

Op hetzelfde kruispunt van experiment, ambient en soundscapes begaf zich ook het project Muslimgauze van Bryn Jones waarover ik al schreef in #2 en #108

Pacific 231 en Rapoon sloegen in 2007 de handen ineen om een eerbetoon te maken aan de in 1999 veel te vroeg overleden Bryn Jones. Gezien de interesse (om niet zeggen obsessie) van Muslimgauze voor de Palestijnse zaak verrast het niet dat dit album Palestine ging heten.

Op de reguliere editie van de CD verzorgen beide artiesten één track van iets meer dan 20 minuten. Pacific 231 wordt bijgestaan door b2la3ck1 op de track Al-Quds Al-Sharif en het mag met recht een passend eerbetoon aan Muslimgauze genoemd worden. De oosterse invloeden, de percussie, de complexe ritmepatronen en de hypnotiserende sfeer, het is allemaal aanwezig als ware het een track van de meester zelve.

A Thousand Slogans Of Peace van Rapoon begint met ijle klanken waar na enige tijd voorzichtig wat ritmische elementen in opduiken. Ongeveer halverwege de track nemen de ritmes het heft stevig in handen waarna de track weer eindigt zoals hij begon. De track is experimenteler van toon dan die van Pacific 231 en blijft dicht bij het eigen werk van Rapoon. Toch zitten er ook elementen in uit de meer atmosferische, ambient-achtige albums van Muslimgauze (op zijn 200+ releases kwamen veel verschillende stromingen aan bod).

Bij de limited edition van het album, dat in een raffia-verpakking werd geleverd, zat ook nog een 3" mini-cd met daarop de 11 minuten durende track Al-Misr, een samenwerking van Pacific 231 en Rapoon. Hierin komen de sferen van de twee andere tracks samen. Zoals wel vaker is het resultaat helaas net iets minder dan de som der delen, maar niettemin een aardige bonus bij het album. 

Geen gemakkelijke muziek, maar voor wie er voor open staat en er de tijd voor wil nemen kan het zeer de moeite waard zijn.

Het reguliere album is nog steeds verkrijgbaar, maar van de limited edition zijn slechts 376 stuks gemaakt en die was dan ook snel uitverkocht. Tweedehands is deze echter voor minder dag 25 euro nog wel op de kop te tikken

© 2015 TTZL


Officiële website: Pacific 231
Officiële website: Rapoon
Wikipedia EN: Rapoon
YouTube: Al-Quds Al-Sharif [Pacific 231 featuring b2la3ck1]
YouTube: A Thousand Slogans Of Peace [Rapoon]
YouTube: Al-Misr [Pacific 231 / Rapoon]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten