Zoeken in deze blog

zondag 21 juni 2015

#137: Ijahman - Haile I Hymn (Chapter 1) (1978)

Bij de muzieksoort reggae dacht ik als tiener in 1978 aan bekende artiesten als Bob Marley, Peter Tosh en Bunny Wailer. Mijn interesse in reggae werd echter pas echt aangewakkerd toen ik via een vriend kennis maakte met het album Haile I Hymn (Chapter 1) van de mij toen onbekende Ijahman, de artiestennaam van de in 1946 op Jamaica geboren Trevor Sutherland.

Het bleek zijn debuutalbum te zijn voor het befaamde Island Records label van Chris Blackwell. Daarvoor had hij al een flink aantal singles gemaakt met diverse groepen, maar zijn muzikale activiteiten werden onderbroken door een gevangenisstraf van een paar jaar in de vroege jaren zeventig. In de gevangenis bekeerde hij zich tot het Rastafari geloof en zijn verdere leven en muziek zouden in het teken staan van spiritualiteit, liefde en menselijkheid.

Vanaf de intro van het eerste nummer van het album, Jah Heavy Load, was ik verkocht. Een heerlijke drumroffel gevolgd door relaxte reggaebeat waarna de rustige, haast zalvende, stem van Ijahman invalt. Vijf minuten hypnotiserende reggae die alleen halverwege het nummer wordt onderbroken door een gitaarsolo waarvan de spaarzame noten perfect in het nummer passen.

Het andere nummer op kant 1 van de LP is het tien minuten durende Jah Is No Secret. Opnieuw een drumroffel die de track begint en het is vooral de mooie samenzang die direct opvalt. Gaande de track begint op te vallen hoe goed er gemusiceerd wordt. Strak en toch laidback, prachtige accenten en detail en dan die blazers! Gewoonweg hemels. Een blik op de meewerkende artiesten onthult waarom het allemaal zo goed klinkt. Naast reggaegrootheden als Earl "Chinna" Smith, Robbie Shakespeare & Sly Dunbar, Geoffrey Chung en Bobby Ellis werkte bijvoorbeeld ook Steve Winwood mee.

Op kant 2 vinden we ook twee tracks. Zion Hut duurt twaalf glorieuze minuten en kent halverwege een prachtige break met een mooie toetsenpartij. Afsluiter I'm A Levi sluit het album waardig af en Ijahman's stem klinkt hier nogal emotioneel. De boodschap ligt hem duidelijk na aan het hart. Later in zijn carrière zou hij zijn artiestennaam veranderen in Ijahman Levi worden.

Haile I Hymn (Chapter 1) is wat mij betreft één van de mijlpalen van de reggae. Een een onvervalste vijfsterrenplaat die mij al veel plezier heeft gegeven en dat ongetwijfeld in de toekomst zal blijven doen.

© 2015 TTZL


Officiële website: Ijahman Levi 
Wikipedia EN: Ijahman Levi
YouTube: Haile I Hymn (chapter 1) [full album]
YouTube: Jah Heavy Load
YouTube: Zion Hut
YouTube: I'm A Levi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten