Zoeken in deze blog

zondag 14 juni 2015

#136: Drs. P - Drs. P Compilé Sur CD (1991)

Wat hebben Albert West, Ornette ColemanGerard de Vries, Christopher Lee, James Last en Drs. P met elkaar gemeen? Dat ze allemaal deze maand het tijdelijke voor het eeuwige hebben verwisseld. Niets ten nadele van Albert West en Gerard de Vries, maar het verscheiden van Drs. P is voor Nederland toch echt het grootste verlies.

Heinz Hermann Polzer werd op 24 augustus 1919 geboren in Thun, Zwitserland als zoon van een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader. Nadat zijn ouders gescheiden waren verhuisde hij op 3-jarige leeftijd met zijn moeder naar Utrecht. Alhoewel hij vrijwel zijn hele leven in Nederland heeft gewoond en 'tot in de haarvaten' verweven is met de Nederlandse taal heeft hij altijd de Zwitserse nationaliteit aangehouden. Hij deed dit omdat de Zwitserse autoriteiten hem in de oorlog twee maal uit de handen van de Duitsers gered hebben.

Heinz Polzer was vooral schrijver en dichter, maar geniet de meeste bekendheid als vertolker van zijn eigen liederen. Het pseudoniem Drs. P werd overigens bedacht door Willem Duys

Al vanaf de jaren zestig bracht Drs. P singles en EP's uit met nummers als De Commensaal, De Zusters Karamasov en Het Speelgoedmannetje. Hieruit bleek al zijn grote taalgevoel en spitsvondigheid die door de vaak spaarzame begeleiding en karakteristieke kraakstem extra opvielen.

De grote doorbraak kwam midden jaren zeventig met De Veerpont (Heen En Weer). Het lied stond 5 weken in de Top 40 en kwam tot nummer 23. De opvolger Dodenrit (De Troika) was een vergelijkbaar succes (5 weken/nummer 26). Drs. P legt in dit filmpje nog even uit hoe dat nummer tot stand kwam.

Top 40 noteringen zou Drs. P hierna niet meer behalen, maar hij bleef doorgaan met het maken van mooie liedjes als Bananen, Sneker CaféKnolraap en Lof, Schorseneren en Prei en de onvergetelijke, meesterlijke, alternatieve carnavalskraker O, Wat Leuk.

Al in 1991 verscheen er een mooie 2CD met het beste van Drs. P onder de titel Drs. P Compilé Sur CD. Gelukkig is die dubbel-CD nog steeds verkrijgbaar (voor minder dan 10 euro!) want Drs. P was té goed om vergeten te worden. 

Voor de echte die-hards verscheen er in 2012 een (vrijwel) compleet carrière-overzicht onder de titel Compilé Complé

© 2015 TTZL


Fan website: Drs. P
Wikipedia NL: Drs. P
YouTube: De Commensaal 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten