Zoeken in deze blog

zondag 21 februari 2016

#171: Ramones - Ramones (1976)

Iets belangrijks wordt niet altijd direct herkent als het gebeurt. Neem bijvoorbeeld het gelijknamige debuutalbum van de Ramones uit 1976. Tegenwoordig een alom geprezen vijfsterrenplaat, erkent als het feitelijke startpunt van de punk, geroemd om zijn invloed op generatiegenoten én volgers en ook als op zich staand muzikaal hoogtepunt. Maar daar was niet iedereen in 1976 van overtuigd, getuige de kritieken van toen. 

Aan het eind van 1975 waren de Ramones met een demotape langs een aantal platenmaatschappijen gegaan en Sire Records was bereid om de gok te nemen. Voor een bescheiden budget mochten ze hun debuutalbum Ramones opnemen. Veel geld hadden ze er ook niet voor nodig: binnen 7 dagen en voor slechts 6400 dollar klaarden ze de klus.

In de punk rock van de Ramones zijn invloeden terug te horen van eerdere muziekstromingen als garage rock en de vroege rock 'n' roll, maar ook van meidengroepen uit de jaren 50 en 60 en surf rock. Het gebruikte geluidsbeeld roept dan weer herinneringen op aan de vroege platen van The Beatles: de bas op het linkerkanaal, de gitaar op het rechterkanaal en de vocalen en drums in het midden. De plaat krijgt hierdoor een authentiek karakter. Wel gebruikten ze technieken als overdubs en werden vocalen gedubbeld.

De plaat bevat 14 nummers, maar omdat de meeste songs de 2½ minuut niet halen duurt Ramones nog geen half uur. Die dertig minuten zijn echter wel zeer de moeite waard.

Het drietal Blitzkrieg BopBeat On The Brat en Judy Is A Punk openen kant A en zijn inmiddels klassiekers. De muziek van de Ramones is wel eens omschreven als een combinatie van 'speed, hooks, stupidity & simplicity' en die combinatie pakt hier bijzonder goed uit. Naast de humor in de teksten valt op dat de deze ook donkere en serieuze thema's behandelen: drugsmisbruik, relatieproblemen, geweld en nazisme.

Op de rest van het album vinden nog pareltjes als Now I Wanna Sniff Some Glue53rd & 3rdI Don't Wanna Walk Around With You en Today Your Love, Tomorrow The World. Speciale vermelding verdient de enige cover van het album, Let's Dance, omdat dit nummer zo mooi de Ramones-methodiek blootlegt. Het nummer wordt niet verandert, ze spelen het alleen maar luider en sneller dan Chris Montez' versie.

Ramones is ook 40 jaar na dato nog steeds een genot om te beluisteren en tot op de dag van vandaag zijn de pseudo-familieleden JoeyJohnnyDee Dee en Tommy Ramone een invloed voor vele (beginnende) artiesten. Helaas zijn ze er alle vier al niet meer om dat mee te kunnen maken.

© 2016 TTZL


Officiële website: Ramones
Wikipedia EN: Ramones
Wikipedia NL: Ramones

YouTube: Blitzkrieg Bop
YouTube: Beat On The Brat
YouTube: Judy Is A Punk
YouTube: Now I Wanna Sniff Some Glue
YouTube: 53rd & 3rd
YouTube: I Don't Wanna Walk Around With You
YouTube: Today Your Love, Tomorrow The World
YouTube: Let's Dance
YouTube: Ramones [hele album]

YouTube: Let's Dance [Chris Montez]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten